Obrenovac, 07.04.2020

SRBIJA ĆE ZA PET GODINA IMATI 600 HOTELA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2020.
Zaposleni gorući problem, plate moraju da se povećaju

Foto:Depositphotos
Srbija će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd više od 300 novih i renoviranih objekata, procenjuje Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.

Genov ovu tvrdnju temelji na osnovu dosadašnjih trendova ulaganja, jer su svakog meseca otvarana najmanje dva, pa i četiri nova hotela.

"Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati broj objekata", objašnjava Genov za "Novosti".

"Veliki je broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa ’pet zvezdica superior’, a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10 odsto, turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji", tvrdi Genov.

Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija. Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina.

"Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju", ističe Genov.

"Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu ’dobar dan’. Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom", kaže Genov.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE