Obrenovac, 07.07.2020

POZNATI VLASNICI 82 ODSTO FIRMI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2019.
Uskoro kazne za one koji se ne upišu u registar

Foto:Pixabay
Skoro 20 odsto privrednih društava u Srbiji nije evidentiralo svoje stvarne vlasnike, a u Agenciji za privredne registre (APR) kažu da će uskoro morati da počne kažnjavanje onih koji ne ispune tu zakonsku obavezu i koji stvarne vlasnike ne upišu u registar.

Iz APR-a su pozvali privredna društva, ali i ustanove, udruženja i zadužbine, koja su po Zakonu o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika obavezna da evidentiraju stvarne vlasnike, da to učine u najkraćem mogućem roku.

Postupak evidentiranja u potpunosti je elektronski i besplatan, a Centralna evidencija stvarnih vlasnika ustanovljena je krajem prošle godine. Za onog ko pokuša da prikrije stvarnog vlasnika ili u Centralnu evidenciju ne upiše podatke o stvarnom vlasniku, upiše neistinit podatak, promeni ili izbriše istinit podatak o stvarnom vlasniku registrovanog subjekta, predviđena jekazna zatvora od tri meseca do pet godina.

Neevidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u roku do 15 dana od dana osnivanja ili promene vlasničke strukture smatra se prekršajem za koji su predviđene novčane kazne od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju privredna društva, društva u likvidaciji, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, strana predstavništva privrednih društava, udruženja, zadužbina i fondacija.

Od svih obveznika evidentiranja, do sada je stvarne vlasnike evidentiralo najviše privrednih subjekata (82 odsto), a najmanje su ovu zakonsku obavezu ispunila udruženja (68,5 odsto).

Zamenik Registratora privrednih subjekata Marija Pajić kaže za Tanjug da se podaci o stvarnim vlasnicima, naime, mogu razlikovati od onih pravnih/nominalnih vlasnika upisanih u matične registre, kao što je registar privrednih subjekata koji takodje vodi APR.

Podaci o stvarnim vlasnicima, pored onih koji su zainteresovani da saznaju ko je stvarni vlasnik nekog, na primer, privrednog društva, upravo su važni svim državnim organima, uključujući Narodnu banku Srbije, kao i svim obveznicima po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

"Svi ti organi vode računa o tome ko je fizičko lice koje suštinski poseduje ili na neki način kontroliše neko privredno društvo ili ustanovu, udruženje, zadužbinu", rekla je Pajić i navela da je podatak o stvarnom vlasniku važan, jer se očekuje da će na taj način bitionemogućeno izbegavanje plaćanja poreza ili preduzimanja drugih protivpravnih radnji.

U svetu do pre nekoliko godina, kaže Pajić, podatak o stvarnom vlasniku nije bio obavezan. Međutim, objašnjava Pajić, kada se dođe u situaciju da se ne može utvrditi koje krajnje fizičko lice stoji iza nekog stranog pravnog lica, onda je i registrovan subjekat sam dužan da utvrdi ko je njegov krajnji vlasnik i da Republiku Srbiju na kraju obavesti o tome evidentiranjem tog podatka u Centralnu evidenciju.

Srbija je, navodi, u proteklom periodu morala da preduzme niz mera, radi ispunjavanja međunarodnih standarda, koji se tiču sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Upravo je početak rada Centralne evidencije stvarnih vlasnika dokaz da je Srbija ispunila jedan od tih zadatih standarda. Sama evidencija je počela sa radom 31. decembra 2018. i do ovog trenutka svoju obavezu evidentiranja je, na primer, kod privrednih društva izvršilo 82 odsto registrovanih subjekata", rekla je Pajić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE