Obrenovac, 29.01.2020

POPUSTI KRIJU DODATNE TROŠKOVE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2019.
Razmotrite svaki stepenik prilikom kupovine nameštaja

Foto:A.Stanković
Iza sniženja, popusta, ušteda prilikom kupovine nameštaja, bele tehnike, ali i paketa kablovskih operatera, obično se kriju - dodatni troškovi. Jer, transport, dostava ili montaža, odavno nisu besplatni, a poslednji trend je da se dodatno naplaćuje svaki - stepenik.

Dok su pre nekoliko decenija ovakve usluge ulazile u cenu robe, danas se više nijedan posao ne podrazumeva, a svaki napor se naplaćuje. Tako, ušteda prilikom kupovine na akciji može da zada mnogo muka, naročito ako nova garnitura, kuhinja ili veš-mašina, treba da se iznesu na neki od viših spratova zgrada.

U "Ikei", recimo, za montažu naplaćuju 10 odsto od cene komada, pa je jasno da će uz potrošenih 50.000 dinara za nameštaj, biti potrebno još 5.000 za ostale usluge. U salonu nameštaja "Nefa" postoji cenovnik prevoza i montiranja.

- Za prevoz i montažu ugaone garniture, troseda, dvoseda, kreveta, dušeka, ili stola sa šest stolica, treba izdvojiti 3.000 dinara, a ako se dostavlja više artikala, za drugi je cena upola manja - piše na sajtu ovog preduzeća. - Sto, fotelja, ili do šest stolica biće dostavljeni i montirani za 1.500 dinara. Za treći i ostale artikle, prevoz se ne naplaćuje. Isporuka i montaža TV vitrina je od 4.000 do 7.000 dinara.

U "Forma natur" besplatne su usluge prevoza za račune veće od 250.000 dinara, na teritoriji cele Srbije. Beograđani, u zoni jedan, neće platiti ništa preko, ako su pazarili za najmanje 50.000 dinara.

Mnogi kupci se zainate da sami montiraju nameštaj, ali samo jednom, jer se taj posao obično pretvori u pakao.

- Suprug i ja smo odlučili da sami sklopimo regal i ne bi bilo problema, da zbog nedostatka delova, šrafova, kukica, nismo morali još dva puta da se vraćamo u magacin - priča naša sugrađanka Ivana za 'Novosti'. - Zaključila sam da firme koje prodaju nameštaj sve urede tako da ti pokažu kako je samostalna montaža neizvodljiv posao.

Na sličan način odvija se i kupovina bele tehnike, opreme za kupatila, ili ulaznih vrata.

- Kupili smo povoljno ulazna vrata zajedno sa montažom, u firmi na Voždovcu, ali smo morali da platimo 300 dinara iznošenje na treći sprat - kaže Miloš iz Beograda. - Da bi nam vrata stigla zajedno sa majstorom koji ih ugrađuje, morali smo da doplatimo još 1.000 dinara. Pitam se da li bi mi taj trošak bio veći da živim na šestom spratu.

Iako ne deluje tako kada ih reklamiraju, povoljniji paketi kablovskih operatera takvi su jer u cenu ne ulaze neke neophodne usluge. Tako internet, kablovska i fiksni telefon mogu da koštaju 2.000 dinara, ali se za svaki televizor doplaćuje 400 dinara. Ukoliko ne znate sami da postavite uređaj, dolazak ekipe se naplaćuje 2.000 dinara. 

EVRO PO KILOMETRU

- Montiramo i novi, a demontiramo i stari nameštaj. Cena zavisi od težine posla. Nov uglavnom košta pet do 15 odsto vrednosti nameštaja. Prevoz po Beogradu je od 2.000 do 2.500 dinara. Za ostale delove Srbije naplaćujemo evro po kilometru - kaže Zdravko iz agencije "Smart muv".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE