Obrenovac, 12.07.2020

KOLIKO I ŠTA LETI IZNAD NAS?


Izvor: TangoSix,Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2019.
Za godinu dana 614.000 preleta, Erbasi najčešći

Foto:Depositphotos
Srbija, Crna Gora i teritorija Kosova pod kontrolom KFOR-a zaradile su u 2018. tačno 77.634.883 evra od preleta civilnih letelica iznad njihovih teritorija.

Ovaj podatak, prenosi TangoSix, stoji u izveštaju o funkcionisanju Route Charging sistema kojim rukovodi EUROCONTROL CRCO (Central Route Charges Office) kancelarija.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i teritorija Kosova koja se administrativno-obračunski pripaja celini koju formiraju dve međunarodno priznate države, zaradile su neznatno manje od Hrvatske, kojoj je na račun leglo 88,7 miliona evra, više od Severne Makedonije, koja je inkasirala 16,9 miliona, Slovenije, kojoj je pripalo 34,8 miliona, i Bosne i Hercegovine, koja je zaradila 34,8 miliona evra.

Sistem objedinjene naplate i redistribucije zarade od preleta civilnih letova centralizovan je na evropskom nivou i u 2018. godini sve države članice EUROCONTROL-a ukupno su zaradile osam milijardi evra.

Inače, iznad Srbije, Crne Gore i Kosova u 2018. godini bilo je ukupno 614.556 preleta i 88.791 poletanje i sletanje sa njihovih aerodoroma i na njihove aerodrome. Ove teritorije u obračunskom "vršnom satu" u prethodnoj godini preletalo je 3.069 letelica.

Interesantna statistika za 2018. godinu je i procentualna zastupljenost tipova civilnih putničkih aviona iznad navedenih teritorija. Najčešći tip aviona koji je preletao Srbiju, Crnu Goru i Kosovo je erbas u svojim najzastupljenijim varijantama.

Kad je reč o procentualnoj raspodeli sabraćaja na aerodromima Srbije i Crne Gore, šampion je i dalje Beograd sa 69% ostvarenog saobraćaja, Podgorica sa 15%, Tivat 13%, i Niš 3%.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE