Obrenovac, 07.08.2020

DUPLIRAN IZVOZ


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2019.
Ovo je hit izvozni proizvod u Srbiji, a nije nije malina, niti softver

Foto:Profimedia
Izvoz tekstilne industrije Srbije u 2018. godini bio je blizu milijardu dolara, a u odnosu na pre pet ili šest godina je dupliran, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Samo u prošloj godini izvoz čarapa dostigao je vrednost od 300 miliona dolara, a u PKS navode da su čarape praktično drugi ili treći proizvod u Srbiji, pojedinačno gledano, koji ostvaruje toliki izvoz.

Procenjuje se da će izvoz tesktila, kože, i obuće u 2019. godini porasti za 12 ili 13 odsto, te se očekuje da bude između 1,6 i 1,7 milijardi dolara.

- Evidentno je da svake godine izvoz praktično beleži rast, u proseku je između 10 i 15 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu - rekao je sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Milorad Vasiljević.

Po statističkim podacima, u Srbiji je ukupno oko 1.600 firmi u oblasti tekstilne industrije, od preduzetnika do malih, srednjih i velikih preduzeća. Velikih kompanija, stranih investitora je blizu 25 koji, kaže Vasiljević, generišu veliki deo izvoza.

- Firme iz Italije najviše ovde proizvode čarape, takođe iz Nemačke, firme iz Turske koje su došle uglavnom rade konfekciju i modne odevne predmete. Imamo firme koje su ovde došle i otvorile proizvodnju automobilskih sedišta, a to su firme iz Nemačke i Kanade - rekao je Vasiljević.

Navodi da jedan manji deo tekstilne industrije za poznate svetske brendove radi takozvano uslužno šivenje, te da postoje domaće firme koje poslednjih godina dobro posluju.

- Kada prođete danas Ulicom kralja Milana, dođete do Terazija, krenete Knez Mihailovom videćete firme iz Srbije koje praktično imaju u tim ulicama prodajna mesta - rekao je Vasiljević.

Ocenio je da se tekstilna industrija Srbije poslednjih godina ponovo vraća na neki nivo koji je imala pre raspada Jugoslavije kada je u toj industriji bilo 250.000 zaposlenih.

- Danas imamo 100.000 zaposlenih u tekstilnoj industriji Srbije - navodi Vasiljević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE