Obrenovac, 01.06.2020

POVIŠICA NA VIDIKU


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2019.
Veće plate u javnom sektoru do kraja godine

Foto:D.Jevremović
Sasvim je izvesno da će 465.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiti povećanje plata do kraja godine, ali da li će uvećanu zaradu primiti ove ili tek od naredne godine, kao i koliko će to povećanje iznositi – nije još poznato. Istina, Fiskalnom strategijom za naredne tri godine predviđeno je da zarade porastu po šest odsto godišnje, od 2020.

Mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio da medicinske sestre mogu da se nadaju povišici od 15 odsto, a naučni radnici i zaposleni u kulturi najmanje 10 odsto.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, proteklog meseca je, iznoseći mišljenje ovog stručnog nezavisnog tela na vladinu „Fiskalnu strategiju 2020–2022. godine”, rekao da ove godine u budžetu nema prostora za povećanje plata u javnom sektoru. On ne isključuje mogućnost da se zarade u javnom sektoru povećaju u novembru, tako da to povećanje bude samo za decembar u ovoj godini, što ne bi previše opteretilo budžet. Predsednik Fiskalnog saveta je podsetio da se nikad nije dogodilo da se plate povećaju i pred kraj godine i u januaru naredne.

Ekonomista Jurij Bajec smatra da nije pitanje da li ima novca u budžetu ili da li određene kategorije zaposlenih u javnom sektoru zaslužuju povećanje zarada, naravno da zaslužuju, već da li je to sistemsko rešenje.

– Ovde je reč o političkom potezu da se ljudi sa deficitarnim zanimanjima zadrže u zemlji i to se rešava ad hok merama. Izostaje sistemsko uređenje plata i uvođenje platnih razreda, što je dogovoreno sa MMF-om. Od toga ove godine nema ništa, a pitanje je i da li će iduće godine biti završeno. Nerešavanje sistemski važnih pitanja otvara mogućnost da vlada pod pritiskom donosi ishitrena rešenja. To kasnije koči ceo sistem i budžet počinje da škripi, jer su izdvajanja za plate i penzije najveća stavka u budžetu – kaže Bajec.

Fiskalni savet je u mišljenju na „Fiskalnu strategiju 2020–2022” ocenio da rashodi za zaposlene prate rast privredne aktivnosti, što je odgovarajuće i ispravno opredeljenje.

Pre otpočinjanja fiskalne konsolidacije, državni rashodi za zaposlene bili su neodrživo visoki. Na kraju 2008, oni su sa doprinosima na teret poslodavca iznosili čak 11,8 odsto BDP-a. Merama fiskalne konsolidacije ovi rashodi svedeni su na prihvatljivih 9,4 odsto BDP-a (projekcija za 2019), čime je ostvaren jedan od najvažnijih srednjoročnih ciljeva fiskalne politike, navodi Fiskalni savet.

Uporedne analize pokazuju da se radi o iznosu koji se može smatrati primerenim za Srbiju, budući da zemlje centralne i istočne Evrope na zaposlene u javnom sektoru troše čak i nešto više (više od 10 odsto svog BDP-a u proseku).

– Postojeći nivo mase zarada u državnom sektoru Srbije trebalo bi održati i u narednim godinama na postignutom nivou – ocenjeno je u Fiskalnom savetu. Ovakav pristup budžetski je održiv i ne bi predstavljao pretnju za javne finansije, a zaposlenima u državnom sektoru pruža predvidljivost i povećanje životnog standarda u skladu s privrednim mogućnostima.

– Vlada je to planirala i u „Fiskalnoj strategiji” se obavezala da se u naredne tri godine (2020–2022) udeo zarada u BDP-u održi upravo na nivou iz 2019. godine. Što se tiče dinamike rasta zarada, to znači da se obavezuje da nominalni rast mase plata u proseku neće biti veći od 7,5 odsto na godišnjem nivou, jer toliko iznosi procena nominalnog rasta BDP-a u „Fiskalnoj strategiji”. Pošto su zarade, uz penzije, najvažnije fiskalno sidro, ključno za stabilnost u budućem periodu biće da se vlada pridržava planirane i opisane dinamike, tj. rasta ukupnih zarada u skladu s mogućnostima privrede – navodi Fiskalni savet.

Plate u javnom sektoru prošle godine povećane su u rasponu od sedam do 12 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE