Obrenovac, 01.06.2020

POPRAVKE SU U TOKU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2019.
Evo kada kreće grejanje

Foto:Shutterstock
Kada bi sutra toplane u Srbiji morale da upale svoje kotlarnice, tek u nekoliko gradova bi stanovi bili topli. Remonti i popravke kvarova koji su uočeni prošle zime još traju, mada u većini elektrana obećavaju da će sve biti spremno za početak grejne sezone.

Još je nepoznato i da li su toplane nabavile dovoljne količine energenata. U Udruženju toplana Srbije ističu da se podaci o količinama gasa i mazuta koje će im biti na raspolaganju predstojeće zime - još prikupljaju.

- Toplane imaju još sedam dana da nam dostave informacije o nabavljenim količinama energenata i rezervama - kaže za "Novosti" Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana Srbije. - Do tada bi trebalo da nam dostave i podatke o završenim remontima. Imamo podatke iz 45 od 59 toplana, pa kada nam pošalju, znaćemo čime raspolažemo.

Užice - "Gradska toplana" u Užicu spremno će dočekati predstojeću grejnu sezonu. Prethodnih dana punjeni su toplovodi radi provere ispravnosti, a sve kotlarnice su servisirane.

- Kada je reč o većim gradskim kotlarnicama, sve izuzev jedne, u kojoj koristimo mazut, prebačene su na snabdevanje gasom, a imamo i manje kotlarnice na pelet. Imamo već početne zalihe svih energenata i ne očekujemo nikakve probleme u snabdevanju tokom sezone - rekao je Zoran Šibalić, direktor "Gradske toplane". - Tržište energenata je u ovom trenutku stabilno, zato ne očekujemo da će biti poskupljenja cene grejanja u narednom periodu.

Novi Sad - "Novosadska toplana" privodi kraju pripreme za predstojeću grejnu sezonu.

- U slučaju nižih temperatura, odnosno ukoliko tri večeri uzastopno temperatura vazduha bude ispod 12 stepeni, moguće je pokretanje kotlova pre zvaničnog roka, ali ne pre 15. septembra - kažu za "Novosti" u tom javnom komunalnom preduzeću. - Danas počinju radovi na punjenju objekata priključenih na sistem daljinskog grejanja.

Jagodina - Grejna sezona u Jagodini počeće na vreme, saznaju "Novosti" od direktorke "Gradske toplane" Nadežde Marković Purić. Prema njenim rečima, u toku je remont, koji će trajati do kraja meseca kako bi završili sve što je planirano, a većih problema na toplovodnoj mreži - nema.

- Cena centralnog grejanja u Jagodini od 96,62 dinara po kvadratnom metru, koja nije menjana od početka grejne sezone 2015. godine, neće biti menjana ni ove grejne sezone - kaže direktorka Marković Purić.

Kragujevac- Radnici "Energetike" privode kraju radove na rekonstrukciji toplovodne mreže u Erdogliji i na Aerodromu, a nadležni u ovoj toplani kažu da će za grejnu sezonu biti spremni mesec dana pre zvaničnog početka sezone, to jest 15. septembra. S obzirom na to da su obezbeđene dovoljne količine mazuta i uglja, "Energetika" će već od 20. septembra početi sa takozvanim toplim probama.

Čačak - Energenti su obezbeđeni, imamo i gasa i mazuta dovoljno. Svi predviđeni remonti su završeni, tako da spremno dočekujemo predstojeću grejnu sezonu - rekao nam je Vladimir Kandić, šef proizvodnje u JKP za grejanje "Čačak".

On je dodao da su sve kotlarnice u gradu na gas, ali da se kao alternativni energent obezbeđuje i mazut. Čačanske toplane biće operativno spremne već od 1. oktobra za puštanje u rad, ukoliko dnevne temperature budu padale ispod 12 stepeni.

Niš - Direktor niške "Gradske toplane" Petar Milačić kaže da se uveliko radi na rekonstrukciji toplovoda, ali da će sve biti završeno do početka grajne sezone.

- U toku su popravke sistema, gde su se tokom prošle grejne sezone javljala curenja. Radimo i na odvajanju nekih podstanica, a na toplovod se priključuju i nove zgrade u Zelengorskoj ulici i Vojvode Mišiča - kaže Milačić i dodaje da praktično početkom septembra rade poslove koje su obično radili početkom oktobra tako da ne očekuje probleme tokom zime.

Bor - U borskom JKP "Toplana" u toku su završni remonti pred početak grejne sezone.

- Sa rudnikom uglja "Pernik", u Bugarskoj, ugovorili smo, po ceni od 678 miliona dinara sa PDV, kupovinu 47.000 tona tog energenta, što će, smatramo, biti dovoljno za predstojeću grejnu sezonu - kazao nam je Milutin Simić, direktor "Toplane". Od 1. oktobra cena grejanja, sa sadašnjih 82,67 dinara po kvadratu, odlukom odbornika lokalnog parlamenta, biće uvećana za 17 odsto i iznosiće 96,72 dinara po kvadratu, bez PDV. Mi ni sa tom cenom ne pokrivamo troškove, jer, da bi bili "na nuli", neophodno je da cena grejanja iznosi najmanje 110 dinara po kvadratu, bez PDV.

I pre početka 

Beograd - Stanovi građana Beograda ne smeju da budu hladni, moramo da im pružimo uslugu koju zaslužuju, pa čak ako bude bilo potrebe, i pre zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra - kaže Rade Basta, v. d. direktora JKP "Beogradske elektrane". Jedan od naših prioriteta je zaštita životne sredine. Do sada je ugašeno više od 1.200 kotlarnica širom Beograda koje su kao energent koristile mazut, dizel ili ugalj. Pored zamene kotlovskih postrojenja ugradnjom kotlova visoke efikasnosti, biće modernizovano upravljanje kotlarnicom, pa će čak biti i zamenjeni dimnjaci.

Grad preuzeo dug

Zrenjanin - Srednja temperatura daljinskog grejanja lane je bila je na nivou višegodišnjeg proseka, havarija je sve manje iz sezone u sezonu, a veliki broj građana redovno plaća svoje obaveze Javnom preduzeću "Gradska toplana", navode u zrenjaninskoj toplani, koju je grad oslobodio obaveze prema "Srbijagasu" i dug preuzeo na sebe. Melanija Lojpur, zadužena za odnose sa javnošću u "Gradskoj toplani" u Zrenjaninu, tvrdi da je sve spremno za početak nove grejne sezone.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE