Obrenovac, 08.08.2020

KAKVA JE SITUACIJA SA ELEKTRIČNIM TROTINETIMA U SRBIJI?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 07.08.2019.
Kako i kuda smeju da se voze, koliko koštaju i da li sledi ograničenje brzine

Foto:Profimedia
Električni trotineti su i u Srbiji postali opasno popularni. Toliko da bi sledeće godine trebalo da zakon ograniči brzinu kretanja trotoarom na šest km/h.

To je, pre svega, zbog bezbednosti pešaka.

Prvi poznati slučaj nezgode u kome je prošle nedelje vozač električnog trotineta naleteo na sedmogodišnjeg dečaka u Bulevaru kralja Aleksandra i naneo mu lakše povrede skočnog zgloba i glave pokrenuo je pitanje o bezbednosti ovih sve popularnijih dvotočkaša. To je verovatno i najveća mana vozila koje se na zapadu, pa i kod nas uspostavilo kao najbolja alternativa automobilu ili gradskom prevozu.

Ko još nije video, verovatno je čuo da je e-trotinet prevozno sredstvo sa elektromotorom na punjenje koje se bez struje može koristiti i kao običan trotinet. Pritom u zavisnosti od modela, može da razvije brzinu i do 40 kilometara na sat, a lako je sklopiv i ne zahteva parking mesto. Zbog toga je apsolutni hit u svim većim gradovima. Takođe, kao jedan od ključnih strateških razloga korišćenja električnog trotineta navodi se odvraćanje ljudi od automobila, koji zagađuju životnu sredinu i stvaraju saobraćajne gužve.

Međutim, u prvom redu mana je što predstavlja opasnost za pešake. Zato u MUP-u uveliko se spremaju da zakonski regulišu vožnju električnih trotineta.

- Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju koji bi obuhvatio i vozače električnih trotineta trebalo bi da se donese sledeće godine. Dok se to ne dogodi, trotinet ne bi trebalo voziti brže od šest kilometara na sat po trotoaru, odnosno 25 kilometara na sat na biciklističkoj stazi - ističu u MUP-u i dodaju da su tražili i savet od TISPOL-a, međunarodne mreže saobraćajnih policija kako bi adekvatno rešili pitanje vožnje e-trotineta.

Mnogi vozači trotineta koriste činjenicu da njihovo prevozno sredstvo nije još zakonski regulisano, pa često voze kolovozom, a mogu se videti i oni koji čak prave makazice između automobila u pokretu. Niko od njih nije ni svestan da može biti kažnjen za takvo ponašanje.

- Vozači trotineta tretiraju se trenutno kao pešaci, odnosno skejteri ili roleraši. Dakle, za njih važe pravila kao za pešake i ne smeju da ugrožavaju saobraćaj jer će biti kažnjeni - objašnjavaju u MUP-u.

Podsećanja radi, kazna za pešake koji se kreću kolovozom van pešačkog prelaza je 5.000 dinara odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana.

I direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je nedavno naglasila da su električni trotineti iznenađenje za sve, ne samo za nas u Srbiji.

- Živimo u vremenu kada tehnološka dostignuća brzo stižu jedna druge i masovnost električnih trotineta iznenadila je građane i zakonodavstvo ne samo kod nas već i širom Evrope i sveta. Moja preporuka, na osnovu razgovora i sa MUP-om, jeste da dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, da se oni kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat. To je jedini način da ne ugroze pešake - rekla je Miloševićeva i apostrofirala da u Francuskoj već drugi put menjaju zakonsku regulativu zbog masovnosti električnih trotineta, pogotovo na trotoarima.

Početkom leta u Parizu je bilo čak 12 kompanija koje su se bavile iznajmljivanjem romobila tako da je u gradu bilo čak 20.000 trotineta, a mnogi kvarni dvotočkaši ostavljani su nasred ulice.

Okanović: Potrebna dobra studija

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističu da su za električne trotinete potrebna posebna pravila jer romobil nije moped.

- Naš zakon takva pravila trenutno nema, ali sam siguran da će novi zakon, čiji je tekst u pripremi, svakako obuhvatiti i regulisati i ovaj vid prevoza. Potrebna je ozbiljna studija pre nego što se zauzme stav o ovom pitanju ili donese bilo kakvo zakonsko rešenje. Kakva signalizacija je neophodna, da li je potrebno nositi kacigu ili ne...? Potrebno je, takođe, uporediti iskustva drugih država i što se tiče nezgoda i što se tiče zakonodavstva, pa tek onda doneti dobro rešenje - zaključuje Okanović.

KOLIKO KOŠTA

Cena do 60.000 dinara

U zavisnosti od veličine točkova i vozila, dužine trajanja baterija, ali i od materijala od koga je napravljen električni trotinet se može kupiti od 7.600 (dečji) do 60.000 dinara. Naravno, postoje i oni za koje treba izdvojiti i više od 1.500 evra. Pojedine kompanije nude mogućnost plaćanja trotineta na više rata, pa čak i na 24 rate. Takođe, u zavisnosti od modela romobili mogu da razviju maksimalnu brzinu od 15 do 40 kilometara na sat. E-trotinet ima kočioni disk, a većina i eABS regenerativni sistem protiv blokiranja kočnica za sigurno i bezbedno zaustavljanje, uz put kočenja od svega četiri metra. Dimenzije su takve da na njega može da stane jedan odrastao čovek. Inače, maksimalna težina koju e-trotinet može da ponese je 100 kilograma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE