Obrenovac, 07.07.2020

NE MORATE ODLAGATI KOFERE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2019.
Letnja sezona je na kraju, a evo šta je sada bum u turističkim agencijama

Foto:Thinkstock
Letnja turistička sezona nije završena, ali u ponudi turističkih agencija su uveliko obilasci evropskih gradova i višednevne jesenje ture i izleti.

Beč, Budimpešta, Prag, Krakov, Temišvar, Milano, Solun, Istanbul i drugi gradovi širom Evrope tokom septembra i oktobra poseti veliki broj turista iz naše zemlje, a u zavisnosti od broja dana, usluge i prevoza, cene su od 30 do 450 i više evra.

Turizmolog Boris Tot kaže da su tradicionalno najaktuelniji izleti u srednju i zapadnu Evropu, pre svega u Prag, za koji su polasci obezbeđeni svake nedelje. Programi za češki grad su na bazi tri do četiri noćenja. U Prag može da se putuje već za 89 do 100 evra, zavisi od broja noćenja, a u cenu je uračunat i doručak.

- Budimpešta i Beč se rade i na manje noći, uglavnom na dve. Postoje i programi za više noćenja. Preko jeseni Budimpešta na bazi dva noćenja sa doručkom je od 60 evra sa prevozom i razgledanjem grada. Beč je 70 do 80 evra za dve noći. Autobusi uglavnom kreću iz Beograda, ponekad iz Niša i Kragujevca, ali kupe putnike iz Novog Sada i turisti se često priključuju grupi na Horgošu – kaže Boris Tot.

Napominje da je svake godine tražena Italija. Prvenstveno su aktuelne toskanske ture, poseta Toskani sa dva ili tri noćenja. Cena je oko 90 evra, a krajem jeseni, u oktobru, ima i za 75 evra za program sa dva noćenja, dok je za tri od 90 do 100 evra.

- Tura podrazumeva uglavnom posetu toskanskih gradova. Cene pokrivaju troškove prevoza, dva, tri ili četiri noćenja, doručak i usluge vodiča. Sve ulaznice i fakultativni izleti se u većini slučajeva plaćaju dodatno – kaže Tot.

U Istanbulu, koji je atraktivna destinacija, za 100 do 120 evra turisti mogu provesti tri noći. U cenu je uračunat i doručak, prevoz autobusom i razgledanje grada. Treba računati i na troškove izleta.

- Interesantne su evropske ture, recimo, Pariz sa posetom Praga i Minhena. To su velike ture od devet do 10 dana. Krajnje odredište je Pariz, ali se zbog udaljenosti posećuju drugi gradovi, a cene su oko 200-250 evra. S obzirom da ulazimo u jesen uskoro će biti objavljeni programi adventskih izleta, putovanja u predbožićnom i prednovogodišnjem periodu. Za evropske destinacije i metropole, konkretno iz Subotice, uglavnom se odlazi u Budimpeštu, Beč, Zagreb, Bratislavu, čak i u Temišvar. Krakov je u jesen jako lepa destinacija za 60 do 70 evra na nekoliko dana – kaže turizmolog.

- S jeseni su prelepe i aktuelne su transilvanijske ture, tri do četiri dana, a cene su od 150 do 170 evra. Obuhvataju putovanja kroz prelepe i bajkovite predele Transilvanije, Erdelja, obilazak zamkova, starih nemačkih i mađarskih gradova – kaže Tot.

Pojedine agencije rade specijalizovane jesenje izlete, odlazak na pozorišne predstave i festivale u regionu. Ako se samo radi o razgledanju grada sa prevozom i vodičem, cena je oko 2.000 do 2.500 dinara, odlazak na pozorišne predstave sa posetom muzeja sa ulaznicama je do 45 evra.

Aktuelni su i izleti po Srbiji. Popularni su Đerdap, krstarenja, poseta Đavoljoj varoši i okolini... Takođe, u ponudi su putovanje u Sarajevo i Višegrad.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE