Obrenovac, 06.04.2020

SRBIMA JE NAJTEŽE DA ODU NA ODMOR


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2020.
Evo koliko kaskamo za Evropljanima po kvalitetu života

Foto:Profimedia
Prosečan građanin Srbije sebi ne može da priušti 2,1 od šest stavki koje evropski analitičari smatraju važnim za životni standard. Najviše je uskraćena populacija od 50 do 64 godine i stariji od 65. Čak 60 odsto ispitanika sebi teško može da omogući odmor van kuće, dok 58 odsto njih ne može da zameni dotrajali nameštaj. Na hrani štedi 15 odsto anketiranih.

Ovo su neki od rezultata istraživanja o kvalitetu života "Evrofonda" sprovedenog u periodu od septembra 2016. do februara 2017.

- Rezultati pokazuju da su mnogi aspekti kvaliteta života u Srbiji slični onim u državama kandidatima za članstvo u EU, ali da je istovremeno veliki broj pokazatelja ispod proseka EU - sumira rezultate Jasmina Jotev iz Republičkog zavoda za statistiku u stručnom radu. - To su pokazatelji životnog standarda. Još se visok procenat stanovništva suočava sa poteškoćama da "skrpi" mesec, a tu je i problem uspostavljanja ravnoteže na relaciji posao - privatni život.

Ispitanici u Srbiji životnom standardu u proseku daju ocenu 5,7, što je slično kao i u regionu, a prosek EU je - sedam. Blizu 69 odsto ispitanika u Srbiji navelo je da ima poteškoće i da sastavlja kraj s krajem. Kada su u pitanju uslovi stanovanja, petina ispitanika je prijavila da ima vlagu u domu. To je upola u odnosu na Albaniju, gde sa tim problemom živi 41 odsto anketiranih, i manje nego u Severnoj Makedoniji, gde ih je 26 odsto.

- Oko 12 odsto anketiranih u Srbiji nema dovoljno sredstava za održavanje toplote u domu, dok je prosek EU devet odsto - nalazi su istraživanja.

PREKOMERAN UMOR

Građani Srbije, kako izgleda, s najmanje uspeha usklađuju poslovne i porodične obaveze. Prekomeran umor od obavljanja kućnih poslova oseća četiri petine njih - 83 odsto. Oko dve trećine ispitanika - 66 odsto, navodi da ima poteškoće u ispunjavanju porodičnih obaveza, što gotovo dvostruko prevazilazi prosek EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE