Obrenovac, 07.04.2020

KAKO ĆEMO NA MORE?


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2020.
Zbog novih pravilnika, katanac za manje turističke agencije

Foto:B92/Darja Balšić
S prvim danima ove godine počeli su da se primenjuju pravilnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoću njih bi trebalo da budu sprečene zloupotrebe u poslovanju turističkih agencija, odnosno da putnici budu sigurni da će za kupljene turističke aražmane imati usluge kakve su i platili.

Pravilnici o visini i uslovima garancije, depozita, kategorije – licence... predstavljaju novine u dosadašnjem poslovanju agencija, jer će ubuduće turističke agencije morati da imaju na bankarskom računu depozit, dok su ugovor s osiguravajućom kućom radi garancije putovanja i licencu agencije bile dužne da poseduju i ranijih godina, s tim što sada trebati da izdvoje znatno više novca za to, pa se očekuje da će opstati velike agencije, a male i srednje prestati da budu organizatori putovanja i početi da prodaju putovanja drugih tur-operatera.

Ministarstvo je u pravilnicima rangiralo agencije u četiri kategorije na osnovu obima posla, odnosno prodatih aražmana i broja putnika, pa će tako najniže rangirane agencije za licencu sada da plate godišnje od 2.500 evra do 10.000, koliko će morati da izdvoje agencije rangirane u najvišu kategoriju spram broja putnika ili prodatih aranžmana.

Iznos depozita i garancije za turistička putovanja zavisiće od toga u kojoj su kategoriji agencije rangirane pa će tako one s najnižom licencom morati na bankarskom računu da imaju pokriće od 200.000 evra pa do 400.000, koliko je potrebno onima koje prodaju najviše aranžmana, s najvećim brojem putnika.

Koliko agencija će uspeti da ispuni uslove pravilnika znaće se u narednom periodu, kaže za "Dnevnik" vršiteljka dužnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vera Božić Trefald.

Kako dodaje, u narednom periodu će se pokazati koliko je turističkih agencija uskladilo svoje poslovanje s novim propisima u oblasti turizma i istovremeno steći uvid u to koliko njih primenom novih pravilnika neće moći da nastavi rad.

U radnoj grupi za izradu i donošenju pravilnika učestvovali su predstavnici različitih udruženja turističkih agencija i Privredne komore Srbije, a prilikom izrade propisa rukovodilo se brojem putnika s kojima su turističke agencije imale sklopljene ugovore o putovanju, kaže sagovornica "Dnevnika".

Mada se o pravilnicima razgovaralo cele prošle godine, Udruženje turističkih agenicija Srbije nije zadovoljno time kako je rešena buduća prodaja dvostrukih aražmana i svega što uz to ide.

Predsednica tog udruženja Marija Matijević kaže da je Udruženje turističkih agencija UTAS pokušalo da znanjem i iskustvom doprinese iznalaženju najboljih rešenja, pre svega radi zaštite putnika, ali i vodeći računa o opstanku agencija, koje u najvećoj meri posluju po principu malih porodičnih firmi i dobrih privrednika.

"Verovatno će se veliki broj agencija ugasiti, ili prestati da se bave organizacijom putovanja i preći da radi samo prodaju aražmana velikih agencija, a to će dovesti do smanjenje broja zaposlenih", kazala je predsednica UTAS-a Marija Matijević.

U turističkoj agenciji "Tango travel" u Novom Sadu rekli su da im licenca ističe krajem meseca i da će se ubuduće baviti samo prodajom aranžmana.

"Posle bezmalo dve i po decenije rada, prestaćemo da se bavimo organizacijom putovanja i raditi samo prodaju aranžmana drugih agencija i tako izbeći obaveze iz pravilnika“, naveli su u "Tango travelu".

S druge strane, u turističkoj agenciji "Grand" u Novom Sadu rekli su da su počeli da usklađuju poslovanje s novim pravilinicima i da će se u narednom periodu pokazati koliko su oni dobri.

Pravilnici će definitivno podeliti agencije na one koje organizuju i prodaju aražmane i na one koje koji se samo bave prodajom putovanja koja su ugovorili drugi, rečeno je u "Grandu", vodećoj agenciji u organizovanju đačkih ekskurzija, poznatoj po prevozu turista sopstvenim autobusima i smeštaju putnika u vlastitim objektima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE