Obrenovac, 03.07.2020

ISPARAVAMO


Izvor: FoNet,Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2020.
U Srbiji do 2050. godine za četvrtinu manje stanovnika nego 1990.

Foto:021.rs
Broj stanovnika Srbije će se do 2050. godine spustiti na 5,8 miliona, što će biti pad od 25 odsto u odnosu na 1990. godinu, navodi AP, pozivajući se na podatke Svetske banke.

Uz konstataciju da se promene stanovništva događaju na celom Starom kontinentu, tvrdi se da se problem drugačije ispoljava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, gde niski prirodni priraštaj, karakterističan i za razvijene države, prati iseljavanje stanovništva.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Fond UN za stanovništvo su formirali tim od sedam međunarodnih stručnjaka, koji su prošlog meseca posetili Srbiju.

Austrijski ekspert Volfgang Luc je ocenio da je, u odnosu na smanjenje stanovništva, za Srbiju veći problem obrazovni profil ljudi koji napuštaju zemlju.

"Odlaze bolje obrazovani, obučeni, bolje motivisani ljudi, što predstavlja odliv ljudskog kapitala", izjavio je Luc.

Kako bi ilustrovao ozbiljnost situacije, AP navodi primer sela Blagojev Kamen, na istoku Srbije, koje je imalo 200 domaćinstava, školu, lekara i prodavnicu, a šest decenija kasnije u njemu živi samo osam ljudi.

Dodaje se da se sa sličnim problemom suočava i Hrvatska, koja je kao prioritet odredila suočavanje sa demografskim izazovima, pošto više 15 odsto stanovništva živi u inostranstvu. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE