Obrenovac, 18.01.2020

DIREKTORI ŠKOLA ZAŠTIĆENI KAO BELI MEDVEDI


Izvor: Alo!,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2019.
Nepravilnosti u njihovom radu vrlo često ostaju neotkrivene

Foto:Shutterstock
Direktori škola zaštićeni su kao beli medvedi jer u gradskoj prosvetnoj inspekciji sede bivši prosvetari koji uglavnom prstom neće mrdnuti po bilo kakvoj prijavi protiv škole i njenog rukovodioca. A oni i koji izađu na teren, ponašaju se kao da tamo nisu ni dolazili. To za „Alo!“ tvrdi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On ističe da ne zna ni za jedan slučaj da je neki gradski inspektor utvrdio nepravilnosti u radu direktora škola.

- U gradskim i opštinskim prosvetnim inspekcijama sede bivši nastavnici ili direktori škola, kao i nekadašnji pedagozi. Oni gotovo nikad ne utvrde nikakve nepravilnosti ako kojim slučajem i izađu na teren po prijavi, pošto neće da se zameraju ni da idu protiv svojih bivših kolega. S druge strane, direktori škola i inspektori i u Beogradu, koji je teritorijalno veliki i s najvećim brojem škola, manje-više se poznaju. Zamislite kakva je onda situacija u malim sredinama po Srbiji. To je razlog što od prosvetne inspekcije, koja je pri jedinicama lokalne samouprave, a to su gradovi i opštine, nema nikakve koristi - napominje Antić za „Alo!“.

On navodi i da kada dolaze u školu, prosvetni inspektori budu dočekani poput begova s raznim zakuskama, ićem i pićem.

- Česi su problem odavno rešili tako što su prvo obavili razgovor sa svim inspektorima i proverili njihov dotadašnji rad, nakon čega su trećinu zadržali, a ostale zamenili i uveli da inspektori iz jednog grada kontrolišu škole u drugom gradu ili u drugoj oblasti. To bi trebalo uvesti i kod nas da, recimo, inspektori iz Beograda idu u inspekciju u Pančevo ili neki drugi grad u blizini, a da u Beograd dolaze inspektori iz drugih delova Srbije. Verujem da bi rotiranje inspektora urodilo plodom. Svakako, treba im dati i dobru platu kako ne bi bili podmitljivi - ističe predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Antić takođe navodi da nema velike vajde ni od republičkih inspektora pri Ministarstvu prosvete, budući da ih je nedovoljno.

- Roditelji kad vide da od gradske inspekcije nema ništa, onda se obrate republičkoj pri Ministarstvu prosvete, a onda čekaju dva meseca da republički inspektori izađu na teren jer ih nema dovoljno. Ali u svakom slučaju, Ministarstvo prosvete je to koje mora da uvede red kako zna i ume, pošto nije dovoljno samo doneti propise koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Mora da postoji kontrola šta se radi, a onda i smena onih koji ne poštuju zakon i pravilnike. Reč odgovornost konačno treba da dobije svoje puno značenje i u praksi - ističe Antić.

K'o da im je tata fotelju ostavio u nasledstvo

Milorad Antić navodi da je najgore u onim školama u kojima su direktori tu duže od dva mandata.

- Onaj ko je tu duže od osam godina taj se ponaša kao da mu je tata ostavio i školu i direktorsku fotelju u nasledstvo, a nemali je broj takvih. Za vreme prvog mandata mnogi budu korektni, čak se i trude da nešto urade, a čim dobiju i drugi mandat, pa još prođe polovina tog drugog mandata, tad već kreće ludilo - napominje Antić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE