Obrenovac, 04.07.2020

PENZIONERI TRAŽENI NA TRŽIŠTU RADA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2019.
Nude im četvoročasovno radno vreme

Foto:Depositphotos/Wavebreakmedia
Stariji građani tražena su radna snaga u Srbiji, pišu "Večernje novosti" i navode da sve veći broj domaćih kompanija i ustanova zapošljava penzionere.

Poslodavci ih hvale da su disciplinovani, vredni i posvećeni. Spremni su da ih zaposle, uz sve doprinose i obaveze koje plaćaju i za ostale radnike.

Kako piše list, nedavno je trgovinska kuća "Univereksport" potražila radnike među svojim najstarijim kupcima. Na reklamnim listićima "Pored penzije i posao bez tenzije", koje su delili u svojim supermarketima, nude starijim sugrađanima četvoročasovno radno vreme, uz sve pripadajuće zakonske obaveze prema državi.

"Interesovanje penzionera je veliko. Mnogi će tako dobiti mogućnost da uz dodatni staž uvećaju svoje penzije, jer i za njih važe sve obaveze prema državi kao za ostale radnike", kaže Olivera Ćirković iz "Univereksporta".

Prema njenim rečima, posebno je teško pronaći mesare i radnike na delikatesu. Ona tvrdi da naći radnike u velikom gradu kao što je Beograd nije takva muka kao u Novom Sadu ili Subotici.

"U mnogim sredinama angažovali smo i autobuse da nam prevoze ljude po okolnim selima", kazala je Ćirkovićeva.

Kako pišu "Novosti", ne postoje zakonska ograničenja kojima se striktno određuje koliko godina posle penzionisanja neko može da bude radno angažovan. Penzioneri mogu da se ponovo zaposle po ugovoru o radu, o delu, autorskom ugovoru, a i dalje da primaju penziju.

Zaposleni penzioneri nisu u obavezi da se svake godine prijavljuju Fondu PIO i obaveštavaju ga da nastavljaju da rade. Poslodavac penzionera ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i za ostale zaposlene.

Doprinos se plaća po stopi od 26 odsto na zaradu, odnosno na osnovicu osiguranja i ta stopa se ne umanjuje bez obzira na to da li je osiguranik korisnik starosne penzije. Na osnovu tih uplata zaposleni može kada prestane da radi, a posle najmanje godinu dana zaposlenja, da podnese zahtev za ponovno određivanje starosne penzije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE