Obrenovac, 04.07.2020

ZVANIČNA STATISTIKA SE RAZLIKUJE OD SEPTEMBARSKOG NOVČANIKA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2019.
Život u septembru je bio jeftiniji nego mesec dana ranije

Foto:Tanjug
Život u septembru je bio jeftiniji nego mesec dana ranije, pokazuju indeksi potrošačkih cena Republičkog zavoda za statistiku. Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru u odnosu na avgust u proseku su bile niže za 0,5 odsto.

Prošlog meseca pojeftinili su rekreacija i kultura, i to za 5,7 odsto, zatim hrana i bezalkoholna pića za 0,5 odsto, odeća i obuća za 0,4, a transport za 0,2 odsto. S druge strane, poskupele su usluge restorana i hotela i to za 1,2 odsto. Komunikacije su skuplje za 0,5, zdravstvo za 0,4, a stan, voda, struja, gas za 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou statistika je kod cena registrovala rast od 1,1 odsto. Kada se porede devet meseci ove u odnosu na isti period prošle godine, inflacija je iznosila dva odsto. U tom vremenu najveći rast cena zabeležen je kod povrća, koje je ove godine skuplje za 17 odsto nego lane zbog lošije sezone.

Drastično poskupljenje je bilo i kod ostalih usluga u vezi sa upotrebom transportnih sredstava od 16 odsto. Na to je najviše uticalo poskupljenje usluga tehničkih pregleda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE