Obrenovac, 31.03.2020

POTVRĐEN PRVI SLUČAJ GRIPA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2019.
Ako imate ove simptome, odmah se obratite lekaru

Foto:Dado Đilas/Ilustracija
Nacionalna referentna labaratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", potvrdila je prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A na teritoriji Republike Srbije.

U brisu ždrela i nosa, molekularnom tehnikom potvrđeno je prisustvo virusa, kao i prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine je očekivana, navodi se u saopštenju.

Najefikasnija mera prevencije u sprečavanju infekcije virusom gripa je vakcinancija. Preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, nevedeno je u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa, piše u saopštenju Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Kod svakog pogoršanja simptoma neophodno je odmah obratiti se lekaru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE