Obrenovac, 02.07.2020

POSLE DECENIJA KRIZE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2019.
Tekstilna industrija u Srbiji se budi, oko 2.000 aktivnih preduzeća

Foto:Nenad Pavlović/RAS Srbija
U okviru nedelje mode, Privredna komora Vojvodine i Serbia Fashion Week zajedno su organizovali konferenciju "Nju dil 2019" na temu sinergije mode, biznisa, turizma i kulture, a predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da se posle nekoliko decenija krize tekstilna industrija ponovo budi i doživljava svoj procvat.

On je podsetio da je tekstilna industrija jedna od najstarijih privrednih grana Srbije i da je u svojim najboljim danima, kako je rekao, zapošljavala više od 250.000 radnika čiji su proizvodi bili traženi u svim delovima sveta, saopšteno je iz kabineta predsednika PKV.

"U ovom trenutku u Srbiji posluje oko 2.000 aktivnih preduzeća koja zapošljavaju preko 50.000 radnika. Važan podatak za privredu Srbije, a tako i Vojvodine, je to da je tekstilna industrija izvozno orijentisana sa visokim godišnjim stopama rasta od 10 do 15 odsto", kazao je Vučurević.

On je izneo podatke da u ovoj godini ostvareni prihod u modnoj industriji iznosi 60 miliona evra, što čini rast od 12,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i svrstava Srbiju na 93. mesto na listi zemalj?a sa najvećim prihodom ovoj grani privrede.

Vučurević je dodao da se, za period 2019-2023, očekuje da će prihodi iskazati godišnju stopu rasta od 9,4 odsto, što bi, prema njegovim rečima, trebalo da rezultira povećanjem ukupne razmene na 87 miliona evra do 2023. godine.

"Naročito ohrabruje činjenica da se u tekstilnu industriju ulažu značajna finansijska sredstva. Zahvaljujući podsticajnim merama Vlade, u Srbiju je došao veliki broj poznatih stranih kompanija, pretežno iz EU, dok se danas javljaju i kompanije iz drugih delova sveta, naročito iz Turske", rekao je on.

Istakao je da ono što Srbiju čini atraktivnom za razvoj tekstilne industrije je postojanje kvalitetne radne snage, duga tradicija saradnje sa vodećim svetskim kompanijama, kao i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, CEFTA, EFTA, Turskom, i drugim velikim tržištima. S druge strane, istakao je da tekstilnu industriju prate i problemi koji je sprečavaju u njenom bržem razvoju.

"Prema procenama relevantnih institucija, i dalje se značajan procenat prometa tekstila nalazi van legalnih tokova, što zahteva koordiniran rad državnih institucija. Određene analize ukazuju i na neophodnost ukrupnjavanja tekstilnih subjekata sa 100 do 200 radnika, koji bi mogli da odgovore zahtevima tržišta, u najvećoj meri stranog", rekao je Vučurević.

On je istakao da je sada potrebno da se fokusiramo na kvalitet domaćih brendova kako bi se privuklo više stranih investitora da posluju na našem tržištu, ali da, kako je rekao, isto tako insistiramo i na prisutnosti naših dizajnera na internacionalnim tržištima.

"Zbog svega navedenog, Privredna komora Vojvodine planira da u narednoj godini definiše odgovarajući oblik organizovanja ove privredne grane sa ciljem unapređenja njenih delatnosti u AP Vojvodini, pošto se procenjuje da za to ima dosta prostora", naglasio je Vučurević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE