Obrenovac, 07.07.2020

KO IMA PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2019.
Besplatne knjige za 84.000 đaka

Foto:Shutterstock
Ove godine besplatne udžbenike dobiće oko 84.000 učenika, a pravo na udžbeničke komplete imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i učenici koji su treće ili svako naredno rođeno dete, pod uslovom da su starija deca u sistemu obrazovanja Republike Srbije.

Da biste dokazali da ispunjavate uslove da vaše dete dobije besplatne udžbenike, neophodno je da školi dostavite sledeću dokumentaciju - za učenike iz materijalno ugroženih porodica dajete rešenje nadležnog centra za socijalni rad kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći, za treće i svako naredno dete školi predajete potvrdu obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta, to je dokument kojim se potvrđuje da prvo i drugo dete pohađaju osnovnu, srednju školu ili fakultet i dobijate ga u školi, odnosno na fakultetu koji vaše dete pohađa.

Za decu koja se školuju po IOP (individualni obrazovni plan) dokumentacija nije potrebna jer škola poseduje podatke o tim učenicima.

Nakon što roditelji predaju potrebnu dokumentaciju, škola obaveštava informacionu bazu "Dositej", koja je još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koji su propisani zakonom da bi deca ostvarila pravo na besplatne knjige.

Deca koja spadaju u pomenute kategorije, a učenici su od prvog do četvrtog razreda, dobiće besplatne knjige za matematiku, srpski, odnosno maternji jezik, svet oko nas i strani jezik. Đaci od petog do osmog razreda dobiće udžbenike za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je za Kurir da će i ove godine, kao i prošle, besplatne udžbenike dobiti oko 84.000 učenika, kao i da se u proseku smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a da veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom.

- Za sada imamo oko 84.000 učenika, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer se dešava da roditelji naknadno dostave podatke. Nabavimo i oko deset odsto više za biblioteke, u slučaju da roditelj iz nekog razloga nije na vreme aplicirao u školi, onda ima mogućnost da uzme iz školske biblioteke - navela je ona i dodala da je njihov posao da urade javnu nabavku, a da kasnije izdavači knjige dostave školama, a škole roditeljima.

Brojke

- 2,5 milijardi dinara izdvojila je Vlada Srbije za besplatne udžbenike u poslednje četiri godine
- 84.348 učenika prošle godine ostvarilo pravo na besplatne knjige
- 86 hiljada učenika dobilo je besplatne udžbeničke komplete 2017.

Pravo na besplatne udžbenike imaju

- učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
- đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koja obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP)
- učenici koji su treće ili svako naredno rođeno dete, ako su starija deca u sistemu obrazovanja Republike Srbije

Učenici od I do IV razreda dobiće besplatne udžbenike za:

- matematiku
- srpski/maternji jezik
- svet oko nas
- strani jezik

Đaci od V do VIII razreda dobiće besplatne udžbenike za:

- matematiku
- srpski/maternji jezik
- prvi strani jezik
- geografiju
- istoriju
- hemiju
- fiziku
- biologiju

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE