Obrenovac, 03.07.2020

DIZEL I GAS MALO POSKUPELI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2020.
Na pumpama bez većih promena

Foto:Depositphotos
U Srbiji nije došlo do većih promena cene goriva zbog tenzija na relaciji SAD-Iran, osim uobičajenih tržišnih oscilacija, kažu u Udruženju naftnih kompanija.

Cena dizela je povećana za oko jedan dinar po litru, gasa za oko tri dinara, a generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović je rekao Tanjugu da se ništa posebno nije desilo na svetskom tržištu nafte i da je reč o standardnim tržišnim fluktuacijma cena u sakladu sa ponudom i tražnjom.

Mićović dodaje da bi eventualno toj političkoj tenziji mogao da se pripiše skok cene nafte u svetu od oko 3,5 odsto dan posle napada Irana na američke baze u Iraku.

Podseća da je 30. decembra nafta pojeftinila 3,5 odsto i ističe da niko to nije pripisivao nečemu drugom osim tržišnim kretanjima.

Mićović dodaje da je, na primer, do nagle promene došlo kada su dronovi napali postrojenja Saudijske Arabije sredinom septembra prošle godine. Na našim pumpama nije bilo većih promena osim što je poskupeo dizel za dinar, ali to nije posledica te političke tenzije izmedju SAD i Irana, pošto je cena nafte postepeno rasla u oktobru, novembru i decembru, objasnio je on.

"Posle tri meseca imamo takav efekat, ali to nije ništa veliko i ne znači da neće posle cena da krene u obrnutom smeru i da se vrati za taj jedan dinar. To su uobičajene oscilacije koje prate sve uticaje i nekada se neutrališu medjusobno. Te promene pokazuju da srpsko tržište funckioniše po pitanju cena", istakao je Mićović.

Inače, u Srbiji, postoji mehanizam za zaštitu cena od velikih oscilacija na svetskom tržištu.

"U Zakonu o akcizama postoji odredba koja omogućava vladi da bez izmene zakona smanji nominalne iznose akciza čak za 20 odsto, ukoliko dodje do značajnijeg skoka cena imputa, kako bi ublažila efekte na domaće tržište", podseća stručnjak UNKS-a.

Tečni naftni gas odnosno autogas funkcioniše na poseban način u smislu da njegovo tržište ima svoje sezonske fluktuacije.

Kako kaže, zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope imaju slične izvore TNG-a i kada zahladi postoji veća potražanja za njim kao energentom i zato dolazi do skoka cena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE