Obrenovac, 24.01.2020

JEDINSTVENI ŠALTER, DA NE JURCAMO NA SVE STRANE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2019.
Vrtić, katastar, dečiji dodatak, poreska, sav posao završićete na jednom mestu

Foto:Profimedia
Najiritantnija rečenica u Srbiji "fali ti jedan papir" ili Ft1p počeće sve manje da se izgovara, a i ako se to dogodi, neće morati ubuduće da iznova obilazite zgrade institucija, već ćete sve moći da završite na jednom mestu.

Taj objedinjeni posao obavljaće se na tzv. Jedinstvenom upravnom mestu, a to znači da građani više neće obilaziti različite šaltere u nekoliko institucija, već će sve pronaći na jednom mestu razgovarajući sa jednim službenikom za posao koji treba da završe. Štedeći pri tom i vreme i novac.

Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog šaltera jeste da postane veza građana sa svim organima sa kojima oni, kao stranka, moraju direktno da komuniciraju radi završavanja nekog posla, odnosno ostvarenja jednog ili više prava ili obaveza.

Na primer, prava na dečiji dodatak, besplatan vrtić, nakandu za porodilje, ozakonjenje objekata i slično.

To omogućava građanima da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i komuniciraju samo sa jednim službenikom i na tom istom mestu dobiju odgovarajuće rešenje, a uprava je dužna da posao organizuje na način da se on završi najbrže moguće uz minimalno vremensko i novčano opterećenje za građane i privredu.

- U 2018. godini osam gradova i opština u Srbiji od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je dobilo ukupno 52 miliona dinara za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta - Lazarevac, Žitište, Šabac, Sombor, Smederevska Palanka, Kruševac, Pirot i Bela Palanka - rekao je za Telegraf Biznis državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Prema njegovim rečima, Lazarevac je prvi grad koji je završio i otvorio Jedinstveno upravno mesto, a u narednih nekoliko meseci očekuje se da budu otvoreni i u ostalim gradovima.

- Građani Lazarevca sada na jednom mestu, na osam šaltera različitih službi, koji se nalaze u jednoj prostoriji u zgradi opštine, mogu da završe poslove zbog kojih su ranije morali da obilaze četiri različite institucije. To će građanima uštedeti vreme i novac, jer sada u Lazarevcu imaju jedno mesto na kome će završavati sve poslove koje imaju sa upravom - kaže Stević.

Objašnjava da u Jedinstvenom upravnom mestu u Lazarevcu nalaze se šalteri za prijem zahteva, izdavanje potvrda, uprave prihoda, matične službe, katastra, šalter za građevinske poslove, kao i za komunalne poslove.

Kako kažu iz resornog ministarstva, jedinstveni šalter je jedna u nizu novina koju donosi reforma javne uprave, a cilj je da se jedinstveno upravno mesto uspostavi u svim opštinskim i gradskim upravama.

Za to su obezbeđeni zakonski temelji, a od prošle godine počeli i sa realizacijom posebnog programa od 52 miliona dinara kroz koji je podržano najpre osam pilot lokalnih samouprava, koje organizaciju rada i radni prostor prilagođavaju uspostavljanju Jedinstenog upravnog mesta.

Opštine koje su podržane:

Lazarevac – 8.650.000 dinara
Žitište – 7.450.000 dinara
Šabac – 7.000.000 dinara
Sombor – 7.000.000 dinara
Smederevska Palanka – 6.000.000 dinara
Kruševac – 5.500.000 dinara
Pirot – 5.200.000 dinara
Bela Palanka – 5.200.000 dinara

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE