Obrenovac, 11.08.2020

OSTAVLJAJU RODITELJE PRED PRIHVATILIŠTEM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2019.
Nasilje nad starima najteži oblik nasilja

Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija
Nasilje nad starijim osobama jedan je od najtežih oblika nasilja, među kojima su žene najčešće žrtve, saopštio je Zaštitnika građana Zoran Pašalić povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima.

Pašalić ističe i da nema dovoljno društvene odgovornosti što probleme starijih osoba čini nedovoljno uočljivim i prepoznatljivim.

Pašalić kaže da nasilje nad starijim osobama nije porodična stvar, već krivično delo i da se često radi o kombinaciji fizičkog nasilja i zanemarivanja unutar porodice. Starije osobe su se najčešće obraćale Zaštitniku građana tokom 2018. godine u vezi sa ostvarivanjem prava u oblasti ekonomsko-imovinskih odnosa, diskriminacijom po osnovu starosnog doba i u oblasti zaštite prava u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, piše u saopštenju.

U razgovorima sa Zaštitnikom građana isticali su da su smeštani u domove za stare protiv svoje volje kako bi im protivpravno bila oduzeta imovina, da su prilikom kupovine stanova, kada se utvrdi da se radi o starim i nemoćnim licima, prevareni od strane prodavaca, upozoravali su na neefikasan i nemaran rad nadležnih prilikom izdavanja zdravstvenih knjižica najstarijim sugrađanima, kao i da se povećava broj slučajeva u kojima ih najbliži srodnici, deca, ostavljaju na kapiji Prihvatilišta za odrasle kako bi neko drugi preuzeo brigu o njima.

Zaštitnik građana je u svom redovnog godišnjem izveštaju za 2018. godinu uputio preporuku da Vlada u saradnji sa nadležnim državnim organima treba da kreira jasnu i preciznu politiku usmerenu na uspostavljanje efikasnijeg sistema socijalne zaštite za starije građane.

U saopštenju je navedeno da Pašalić kaže da je bitno usmeriti pažnju na probleme i potrebe starijih, kojima se ne posvećuje pažnja u onoj meri u kojoj to zaslužuju ne zaboravljajući da je starost budućnost svih nas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE