Obrenovac, 07.08.2020

NAJVIŠE SE GRADE ZGRADE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.07.2019.
Samo u maju izdato više od 1.800 građevinskih dozvola

Foto:021.rs
U maju ove godine izdate su 1.822 građevinske dozvole u Srbiji, što je za 5,9 odsto više nego istog meseca prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi u saopštenju, indeks predviđene vrednosti radova u maju ove godine veći je za 150,4 procenata u odnosu na maj 2018.

Na povećanje predviđene vrednosti radova najviše su uticale dozvole izdate za izgradnju dela Autoputa (Preljina - Požega) i za izgradnju Magistralnog gasovoda Bugarska - Mađarska (deonica 2), objašnjavaju u Zavodu.

Posmatrano prema vrsti građevina, u maju ove godine izdato je 76 procenata dozvola za zgrade i 24 procenta za ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, kažu u RZS, 62,8 odsto se odnosi na stambene, a 37,2 posto na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (70,9 odsto).

Ako se posmatraju dozvole u maju, u Srbiji je prijavljena izgradnja 1.801 stana, s prosečnom površinom od 77,9 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 11,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 154 kvadrata, a 84,4 procenata njih, biće građeno u zgradama s tri i više stanova.

Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 65,1 kvadratni metar. Predviđena vrednost radova novogradnje u maju ove godine, dodaje se u saopštenju, iznosi 91,2 posto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Moravičkoj oblasti (35,5 posto od predviđene vrednosti novogradnje), zatim slede Braničevska oblast (19,6 odsto), Beogradska oblast (11,7 procenata), Nišavska oblast (5,5 odsto) i Južnobanatska oblast (5,4 procenata), dok se učešća ostalih oblasti kreću do četiri procenta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE