Obrenovac, 30.07.2021

KO SU IDOLI MLADIH U SRBIJI?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2019.
Od kneza Lazara do Arijane Grande i Bake Praseta

Foto:Flickr
Nikola Tesla ruku pod ruku sa jutjuberom Bakom Prasetom, car Dušan sa pevačicom Arijanom Grande i knez Lazar sa sportistom Novakom Đokovićem - deluje nespojivo, ali upravo ove ličnosti najviše mladih u Srbiji navelo je kao svoje idole.

Do ovih saznanja došlo se u okviru istraživanja o "lajk generaciji", mladim ljudima koji su rođeni između 2000. i 2013. godine, koje su zajedno sproveli DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing.

Istraživanje je pokazalo da čak 48 odsto pripadnika Lajk generacije, odnosno generacije Z, kako se još nazivaju, idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, a zatim u svom nesporednom okruženju. Svaki treći "lajker", od 1.200 njih koji su učestvovali u ispitivaju, ne navodi nijednu jedinu osobu kao svog idola ili uzor.

Od istorijskih ličnosti najviše njih navodi Nikolu Teslu, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika kojima se dive nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Prase, Ilona Maska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović Cecu i Arianu Grande.

Iako spajanje ovih ličnosti deluje nelogično, ovakva razuđenost u interesovanjima mladih, ukazuje na njihovu široku infomisanost, što i je ste odlika generacije.

- Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmamo neke, veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima, koje smo mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo - izjavio je Dejan Radosavljević, direktor istraživanja u IPSOS Strategic Marketing.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE