Obrenovac, 13.07.2020

NOVI KUPCI MOGU SEBI DA PRIUŠTE STAN


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2019.
Kvadrat skuplji u proseku 10 odsto

Foto:Depositphotos
Cene stanova u Srbiji nastavljaju da rastu, a najskuplji kvadrat u Beogradu i celoj Srbiji u prvoj polovini 2019. godine koštao je 7.918 evra.

Posmatrajući celu Srbiju, istraživanja pokazuju da su cene poslednjih meseci nastavile da skaču, u proseku oko 10 odsto, i to najviše novogradnje koja je i dalje traženija od starijih stanova.

"Rast cena je oko 10 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, ali bez obzira na to, tražnja je veća od ponude. Na to je uticala ’nova’ kategorija kupaca - mladi ljudi sa natprosečnim zaradama, koji za kratko vreme mogu da obezbede sredstva za kupovinu nekretnine ili za učešće, i koji su uglavnom zaposleni u IT sektoru. Pored toga, na tražnju su uticali i povoljniji uslovi u bankarskom sektoru, koji se pre svega ogledaju u sniženim kamatnim stopama, olakšanim procedurama i uslovima odobravanja stambenih kredita", komentariše stanje na tržištu nekretnina u Srbiji Miloš Mitić, menadžer u "Siti ekspert" servisu za promet nekretnina.

On u razgovoru za "Blic" potvrđuje da su se ove godine, za razliku od prethodne, bolje prodavali novi nego stari stanovi. Broj realizovanih kupoprodaja u segmentu novogradnje veći je za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je za starogradnju taj broj u padu.

"Jasan trend niko ne može da predvidi, ali možemo da kažemo da će tražnja, koja uslovljava rast cene nekretnina, imati uzlaznu putanju narednih godinu dana", zaključuje naš sagovornik.

Najskuplji stan prodat za skoro milion evra

Nove vlasnike za prvih šest meseci ove godine dobilo je oko 47.000 nepokretnosti, a najskuplji stan prodat je u Beogradu za 973.888 evra, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Ukupna vrednost nekretnina prometovanih kupoprodajnim ugovorima koje je obradio RGZ u prvoj polovini ove godine veća je za 12 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

U staroj gradnji najviša cena po kvadratu plaćena je 3.600 evra za stan u beogradskoj Ulici kralja Petra, dok je najviše novca za stan u starogradnji 870.000 evra izdvojeno za nepokretnost površine 343 kvadrata u blizini opštine Novi Beograd. Najviše plaćena kuća, prodata sa okućnicom, u prvoj polovini 2019. godine, dostigla je cenu od 2.988.000 evra, a nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, na Topčiderskom brdu. Cenu od 2.680.000 postigao je poslovni prostor od 1.600 kvadrata na centralnoj beogradskoj lokaciji, u blizini zgrade Narodne skupštine.

Cene novogradnje u Beogradu u padu

Za razliku od trenda na nivou Srbije, statistika pokazuje da je u Beogradu u 2019. došlo do blagog pada cene novogradnje. Naime, potražnja za stanovima u prestonici ne jenjava, ali prosečne cene kvadrata variraju, u zavisnosti od lokacije, ali i odnosa ponude i potražnje.

Prema najnovijim podacima Sekretarijata za upravu Beograda, za kvadrat novogradnje u nekoj od beogradskih opština, u prvoj polovini 2019. godine, bilo je potrebno da izdvojite u proseku oko 1.800 evra. Ovo je za skoro 40.000 dinara ili 340 evra manje nego što je bila prosečna cena u drugom polugodištu 2018.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE