Obrenovac, 27.01.2020

BRŽE PREKO MANJIH PRELAZA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2019.
Sa praznicima nam stižu i ogromne gužve

Foto:Tanjug
obzirom da se katolički i pravoslavni Vaskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila, kao i da se na njih nadovezuju prvomajski praznici, već od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Iz Uprave carine navode da pojačavaju aktivnosti na graničnim prelazima, kako bi se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrzao, budući da se gužve i povremeni zastoji ne mogu u potpunosti izbeći, jer će na puta istovremeno krenuti, srpski, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu. Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi.

Na Horgošu će biti otvorene sve raspoložive trake - šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj, a smene pojačane dodatnim brojem službenika, ali savet Uprave carine je da je za putnike bolje da se upute ka manjim prelazima - Kelebiji, Đali, Bačkim Vinogradima ili Bajmoku. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Putnici koji se u vreme praznika budu uputili ka Crnoj Gori preko prelaza Gostun, biće svedoci radova na rekonstrukciji tog prelaza koji su nedavno počeli, ali ne ometaju uobičajan protok putnika i robe, navode u Upravi carine.

Savet za putnike je da prilikom ulaska u Srbiju, carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na svu robu iznad ovog limita plaćaju uvozne dažbine. Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Kako bi izbegli nepotrebno čekanje, savet za putnike je da se pre putovanja dobro informišu. Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti, ali i AMS S, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje, prenosi Tanjug.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE