Obrenovac, 08.07.2020

DRŽAVA PROVERAVA ŠTEDLJIVE APARATE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2020.
Kupci će znati koji uređaji troše manje energije

Foto:Printscreen
Potrošači u Srbiji će od sledeće godine pazariti kućne uređaje čija je energetska efikasnost proverena u domaćim ustanovama i njena klasifikacija vidno označena u skladu sa EU zakonodavstvom. Sada kupci mogu samo da veruju proizvođačima da je tačno ono što navode o svojim artiklima. Ubuduće će tačno znati koji aparati troše manje, a koji više resursa, što će im olakšati izbor prilikom kupovine.

Kontrolisaće se bojleri, frižideri, mašine za pranje i sušenje veša, za pranje sudova, televizori, grejna tela, klima uređaji, sijalice, ukupno 12 kategorija uređaja. Očekuje se da će pet srpskih laboratorija akreditovati metode ispitivanja proizvoda na našem tržištu. To će biti veliko olakšanje i za domaće proizvođače koji imaju obavezu da pre izlaska na tržište ocene usaglašenost proizvoda sa standardima. Ovo je omogućeno zahvaljaujući projektu, vrednom milion i po evra, koji naša zemlja realizuje uz finansijsku podršku EU. Energetski efikasni aparati, osim što ostvaruju uštedu, smanjuju i emisiju gasova i štite životnu sredinu.

- Trenutno, na tržištu postoji klasifikacija, od energetski najnižeg razreda "G" do najvišeg "A+++", koji najviše štedi resurse, energiju, vodu..., a u skladu sa razvojem tehnologije menjaće se način označavanja - objašnjava za "Novosti" Mirko Đapić, član ekspertskog tima koji realizuje projekat. - Krajnji cilj direktiva EU o energetskom označavanju i eko-dizajnu, sa kojima se naša zemlja usaglašava, jeste da se na tržištu nalaze samo energetski efikasni proizvodi i da kupci imaju izbor.

Sada naša tržišna inspekcija, kako navodi, ne može da kontroliše proizvode jer Srbija nema laboratorije koje bi proveravale da li je tačno ono što je proizvođač napisao.

- Svrha projekta je da se kapaciteti domaćih ustanova podignu - kaže Đapić. - Očekujemo da početkom 2021. godine tržišna inspekcija može sa tržišta da uzorkuje određene proizvode i da ima gde da ih ispita.

Dodaje i da će te laboratorije koristiti domaći proizvođači, koji nemaju svoje kapacitete, kako bi ispitali uređaj koji plasiraju na tržište.

- Taj sertifikat će im biti značajan i prilikom izvoza - ističe sagovornik "Novosti". - Oni imaju obavezu da ocene usaglašenost svojih proizvoda sa standardima, a kao potvrdu tih ispitivanja na njega stavljaju CE znak i oznaku energetskog razreda.

Đapić ističe da iznosi stavove GFA konsalting grupe koja je nosilac projekta, a ne i EU.

Neke analize pokazuju da aparati za domaćinstvo učestvuju sa oko 20 odsto u ukupnoj potrošnji energije, a najveći potrošači su frižideri, mašine za pranje i sušenje veša, električni šporeti, zamrzivači. Zato se preporučuje da potrošači prilikom kupovine uračunaju i uštedu koju će ostvariti ako se opredele za energetski efikasniji uređaj, a koja će se svakog meseca iskazivati kroz njihove račune za struju. Nabavka skupljeg proizvoda može da bude isplativija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE