Obrenovac, 12.07.2020

AKO VAM JE STIGLA PLAVA KOVERTA...


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2019.
Spadate u 600 odabranih i ukoliko se ne odazovete se u ovom roku - platićete papreno ili ćete ići u zatvor

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll,Profimedia,A.Nalbantjan
Pozivi na vojnu vežbu za muškarce starije od 30 godina, koji nisu služili vojni rok, uveliko stižu. Plan je da njih 600 prođe obuku koja će trajati tri nedelje u nekom od centara Vojske Srbije.

Međutim, oni koji ne žive više u Srbiji ili ne borave u gradu u kom su prijavljeni, pitaju se šta će se desiti ako ne odgovore na plavu kovertu za koju su im roditelji javili da je upravo stigla.

Pa, ako ne odgovorite baš odmah, neće se desiti ništa. Ali ako to ne učinite ni u roku koji je naznačen u vašem pismu, platićete paprenu kaznu ili čak završiti u zatvoru, i to na dva meseca.

- Vojnim obveznicima se dostavljaju pozivi najkasnije 30 dana pre predviđenog dana javljanja. Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se regrut i lice u rezervnom sastavu ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu u vezi sa vršenjem vojne obaveze, u vreme i na mesto koji su naznačeni u svakom pojedinačnom pozivu. Kazniće se i ako se ne javi nadležnom teritorijalnom organu radi dobijanja odobrenja za boravak u inostranstvu duže od šest meseci - navode za Telegraf.rs u Ministarstvu odbrane.

A evo koji su OPRAVDANI razlozi na koje možete da se "vadite":

- Vežba se prekida ili odlaže u slučaju da je rezervista bolestan. Međutim, nakon što ozdravi, biće mu uručen naredni poziv.
- Ako se iz istog domaćinstva jedan rezervista već nalazi na vojnoj vežbi ili služenju vojnog roka, drugom članu domaćinstva će biti odgođen odlazak, dok se prvi ne vrati.
- Ako rezervista dobije poziv za vojnu vežbu, a u isto vreme ima zakazano polaganje ispita.
- Ako se u vreme vežbe nalazi na pripremama radi učešća na evropskim i svetskim sportskim takmičenjima i Olimpijskim igrama.
- Ako poziv dobije muškarac koji učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, odlazak na vojnu obuku se može odložiti sve dok te manifestacije i poslovi traju.
- Rezervista čijim bi učešćem u vojnoj vežbi, odnosno odsustvovanjem iz svakodnevnog života, domaćinstvo bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj, može odgoditi vežbu. To se pre svega odnosi na smrtni slučaj ili teške bolesti u domaćinstvu, kao i elementarne nepogode koje su pogodile domaćinstvo.

Postoje i ove DVE mogućnosti:

- da poslodavac zatraži da se vojna obuka odloži određenom rezervisti, i to na određeni period tokom kog postoji potreba za odlaganjem,

- poljoprivrednik čiji bi usevi ili imanje propali ukoliko bi bio odsutan, takođe može biti izuzet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE