Obrenovac, 02.04.2020

KOJA JE NAJBOLJA MOBILNA MREŽA U SRBIJI?


Izvor: Nova ekonomija,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2019.
RATEL ima odgovor

Foto:Pixabay
Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) treću godinom zaredom je sprovela nacionalni benchmarking, kojim je meren i analiziran kvalitet usluga mobilne telefonije dostupnih krajnjim korisnicima u Srbiji.

Prema rezultatima upravo objavljenog izveštaja za 2019. godinu, Telekom Srbija je imao najbolje ocene, dok je Vip mobile zauzeo drugo mesto u ukupnom rezultatu, sa unapređenim kvalitetom govorne usluge u svim kategorijama.

Implementacijom VoLTE usluge (prenos govora pomoću 4G) Vip mobile je ostvario prednost u odnosu na trećeplasiranog operatera, Telenor. Za ocenjivanje ukupnih performansi i rangiranja svake od mobilnih mreža, testirana su četiri glavna tipa usluga i to: govorna usluga, usluga prenosa podataka, web browsing i YouTube. 

Cilj benchmarkinga mobilnih mreža je objektivno uporedno testiranje kvaliteta usluga u mobilnim mrežama, gledano iz ugla korisnika, merenjem parametara kvaliteta, a koje RATEL obavlja u saradnji sa svetski priznatom kompanijom Systemics PUB.

Benchmarking merenja obuhvatila su 50 gradova i 10.000 km puteva u Srbiji. Tokom kampanje obavljeno je preko 6.000 poziva i 3.500 sesija za svaku od usluga prenosa podataka u mreži svakog od operatora, na svim raspoloživim tehnologijama (2G, 3G, 4G). Benchmarking mobilnih mreža je obavljen tokom oktobra i novembra 2019. godine, tako da se izmerene i proračunate vrednosti parametara kvaliteta, kao i ukupan rezultat, odnose samo na taj period. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE