Obrenovac, 03.04.2020

СРБ UMESTO SRB


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2020.
Stižu ćirilični fontovi specijalno dizajnirani za internet

Foto:RAS Srbija
Areal RNIDS - naziv je novog ćiriličkog pisma, koje se sastoji od četiri fonta, čiju je izradu omogućila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović.

Ovi fontovi biće predstavljeni 28. januara, najavljuju iz Registra.

Areal RNIDS je slabserifno tipografsko pismo dostupno u uspravnom i kurzivnom obliku u dve težine. Posebna pažnja posvećena je optimizaciji za ekranski prikaz. Proporcije, jednostavni oblici i linearni karakter čine ovo pismo izuzetno dobro čitljivim i na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona, navode organizatori.

I to nije najlepša vest. Biće - besplatni. Moći će besplatno da se preuzmu sa RNIDS-ovog i Tipometrovog sajta od 28. januara.

- Stručnjaci i lingvisti naglašavaju da nije sprovedeno istraživanje o tome da li je ćirilica kao pismo ugrožena ili nije, no na osnovu korisničkog iskustva lako je zaključiti da je njen udeo u odnosu na latiničko pismo, bar na internetu, zanemarljiv. Kao jedna od prepreka upotrebi ćirilice na internetu navodi se i nedostatak adekvatnih fontova koji se lako čitaju na ekranima pametnih uređaja, pre svega mobilnih telefona. Zbog toga je RNIDS odlučio da srpskoj internet zajednici pokloni ćiriličko tipografsko pismo koje izlazi u susret savremenim tehnološkim zahtevima i podjednako dobro izgleda i u štampi i na vebu - navodi se u saopštenju Registra.

Ovo je prvo pismo koje Fondacija RNIDS poklanja, a u planu je da povodom obeležavanja rođendana .СРБ domena RNIDS nastavi sa ovom praksom.

Ćirilički internet domen .СРБ je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .РФ, to je drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE