Obrenovac, 07.08.2020

IT ODELJENJA U MNOGIM ŠKOLAMA PRAZNA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 23.07.2019.
Interesovanje za specijalizovane smerove veliko u Beogradu, u unutrašnjosti situacija drugačija

Foto:Profimedia
Iako su specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku najpopularnija među malim maturantima, zanimljivo je da neke škole u Srbiji nisu uspele da popune upisne kvote.

Najveće interesovanje vladalo je u Beogradu, gde su IT odeljenja popunjena do poslednjeg mesta. U nekim delovima Srbije deca su samo delimično bila zainteresovana za ovu struku, dok ima mesta gde se prijavilo svega nekoliko učenika.

Tako su za IT odeljenja najmanje zainteresovani bili osmaci u Aleksincu i Petrovcu na Mlavi, gde su u njih raspoređena po dva učenika. U gimnaziji "Dušan Vasiljev" u Kikindi raspoređeno je samo pet đaka, a isto toliko i u Rumi u Gimnaziji "Stevan Putić".

Po šest učenika raspoređeno je u Srednjoj školi "Lukijan Mušicki" u Temerinu i u Gimnaziji "Branko Radičević" u Kovinu.

U gimnaziji na slovačkom jeziku "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu nije upisano nijedno dete na IT smer.

Praznih mesta ima i u gimnazijama u Paraćinu, Brusu, Pirotu, Jagodini, Negotinu, Loznici, Raškoj, Kraljevu... Ove škole imaju dovoljno zainteresovanih đaka da formiraju odeljenja, jer je uslov za to da se upiše polovina od upisne kvote.

S druge strane, sva IT odeljenja na teritoriji Beograda su popunjena. Takođe je i u Zlatiborskom okrugu interesovanje bilo veliko, pa su sva mesta u gimnaziji u Užicu i u prijepoljskoj gimnaziji popunjena. Popunjene su i gimnazije u Somboru, Čačku, Nišu, Valjevu, Smederevu, Ćupriji, Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru...

Upisne kvote nisu popunile ni sve gimnazije sa specijalizovanim matematičkim odeljenjima. U Valjevskoj gimnaziji je raspoređeno 16, u Kraljevačkoj i niškoj "Svetozar Marković" po 10 učenika, a kvota je 20.

Praznih mesta ima i u odeljenjima za obdarene za fiziku - u Zemunskoj gimnaziji je raspoređeno 10, a u niškoj "Svetozar Marković" devet, dok je kvotu od 20 učenika popunila samo gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

Novoustanovljeno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju nije uspela da popuni jedino Osma beogradska gimnazija, gde je od 20 planiranih raspoređeno devet učenika.

Da bi se specijalizovano odeljenje formiralo potrebno je da se upiše 50 odsto od odobrenog broja učenika po Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole. Upisna kvota je 20, pa je za formiranje odeljenja potrebno 10 učenika.

Pošto neke škole to neće moći da učine zbog nedovoljne zainteresovanosti, pitanje je šta će biti sa decom koja su konkurisala i položila prijemni ispit.

- Ukoliko se u neko od odeljenja u školi ne rasporedi dovoljan broj učenika da bi se odeljenje moglo formirati i finansirati, kandidate koji su raspoređeni u takva odeljenja Ministarstvo raspoređuje u druge obrazovne profile u kojima je ostalo slobodnih mesta i za koje ispunjavaju potrebne uslove. To će biti urađeno uz blagovremeno informisanje njihovih roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

NIŽI PRAG ZA UPIS

Po jednoj od prve tri želje je upisano 86,65 odsto učenika, po prvoj želji je upisano 64,62 odsto svršenih osnovaca, po drugoj 15 odsto, a po trećoj želji sedam odsto učenika.

Od ukupno 69.859 đaka koji su završili osnovnu školu, njih 65.229 je predalo liste želja, a upisano ih je 63.758.

U većini srednjih škola u Srbiji ove godine je prag za upis niži za nekoliko poena nego lane, a na to su najverovatnije uticali lošiji rezultati na završnom ispitu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE