Obrenovac, 09.04.2020

GAS MOŽE U SRBIJU S PET STRANA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2019.
Privode se kraju radovi na deonici 'Turski tok'

Foto:Oliver Bunić/RAS Srbija
Ruski predsednik Vladimir Putin obradovao je veći deo Evrope i zapadnog Balkana, odnosno sve zemlje koje gas dobijaju preko Ukrajine, da će se ovaj tranzit nastaviti i posle 1. januara 2020. godine. Za Srbiju je ta vest od izuzetnog značaja, jer naša zemlja sada gas dobija jedno pravcem iz Ukrajine preko Mađarske. Putin je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije najavio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas Evropi preko Ukrajine, o čemu pregovaraju ruski "Gasprom" i ukrajinski "Naftogas".

Pošto bi ovo trebalo da bude i definitivan dogovor dve zemlje o tranzitu plavog goriva za ostatak Evrope, može da se odahne, ali samo na tren. Jer, bez alternativnih gasovoda i izvora gasa svaka od zemalja sa trase Ukrajine može u svakom času ostati bez ovog energenta ukoliko ova zemlja zbog problema s Rusijom prekine tranzit, kao što je bilo 2009. godine.

Srbija zato ubuduće računa na četiri različita pravca snabdevanja gasom. Jedan je "Turski tok", drugi stiže iz Rumunije, treći je interkonekcija s Bugarskom, za šta je Srbija dobila 50 miliona evra od Evropske komisije, i četvrti je konekcija Grčka–Bugarska–Srbija. Gasovodom bi iz Aleksandropulosa preko Bugarske do Srbije stizao američki gas, pa se ova ruta zove američka.

Srbija, inače, ovih dana privodi kraju radove na svojoj deonici gasovoda "Turski tok" od Bugarske do Mađarske i prema najnovijim podacima sve cevi su već isporučene i raspoređene po trasi. Zavareno je 395 od ukupno 403 kilometra cevi, a do kraja godine će biti zavaren i preostali deo.

Kako potvrđuje izvor "Politike", ostaje još da se urade blok, merne i čistačke stanice, kao i kompresorska stanica koje su bile predviđene za narednu godinu. Inače, ovim gasovodom plavo gorivo će iz Turske preko Bugarske, Srbije i Mađarske dolaziti do najvećeg evropskog skladišta gasa – Baumgartena u Austriji.

Gas će se, kada se "Turski tok" završi, preuzimati na tri mesta – u Paraćinu, Beogradu i Zrenjaninu. Ukoliko bude potrebe, "Srbijagas" će, kako je nedavno potvrdio generalni direktor Dušan Bajatović, snabdevati i Federaciju BiH. Inače, "Srbijagas" radi i na interkonekciji s Rumunijom, koja je i sada veliki proizvođač gasa, a kada krene isporuka gasa iz Crnog mora postaće i izvoznik.

Rumunija gradi gasovod i Srbija pregovara da poveća mogućnosti domaćeg transportnog sistema do Beograda, čime bismo imali i četvrti pravac dotoka gasa. Koliki će biti kapacitet ovim pravcem znaće se posle raspisivanja tendera i toga koliko interesovanje postoji za ovaj gasovod, ali je najvažnije da i Srbija i Rumunija imaju para za ovaj projekat.

Naša zemlja računa i na gas alternativnim pravcem Bugarska–Grčka–Srbija, iz Aleksandropulosa. Reč je o gasu koji bi dolazio iz Kaspijskog regiona, piše Jasna Petrović-Stojanović za "Politiku".

Sve i da do dogovora Rusije i Ukrajine o nastavku isporuka nije došlo, Srbija bi imala dovoljno gasa tokom ove zime. Jer, u podzemnom skladištu gasa "Banatski Dvor" već ima 550 miliona kubika, a još 300 miliona kubika obezbeđeno je za pokrivanje mogućih rizika. Srbija je, osim toga, jedina zemlja u okruženju koja ima ugovorene cene gasa s "Gaspromom", kojem je veoma stalo da isporuče dogovorene količine.

Srbija bi od 2022. godine trebalo da dobija gas pravcem Srbija–Bugarska, jer bi do tada ovaj gasovod trebalo da se nađe u funkciji. Dobijena je građevinska dozvola i uskoro treba da bude raspisan tender.

Postojeći gasovod preko Rusije, Ukrajine i Mađarske nema nikakve veze s budućim "Turskim tokom". Reč je o dva različita gasovoda. Inače, najvećih problema u isporuci gasa u slučaju prekida preko Ukrajine imale bi Srbija, Bugarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Mađarska je takođe zainteresovana za diversifikaciju gasnih pravaca. Danas ovaj gas stiže sa istoka, ali oni računaju i na pravac s juga, odnosno na trasu "Turskog toka". Srbija ima još jednu, petu alternativu da se snabdeva gasom u slučaju prekida dopremanja preko Ukrajine, i to iz Slovačke, što je Rusija ponudila kao mogući pravac. Transportni pravac preko Slovačke korišćen je i tokom gasne krize 2009. godine. Ovim pravcem mogla bi da se transportuju oko dva miliona kubika dnevno, dok bi se tri do četiri miliona kubika dopremala iz Banatskog Dvora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE