Obrenovac, 02.07.2020

NAJTUŽNIJA SRPSKA STATISTIKA


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.08.2019.
Svake godine oko 200 beba bude ostavljeno iz raznih razloga

Foto:Profimedia
Svake godine sudbinu "ostavljene bebe" u Srbiji doživi oko 200 mališana. Doduše, najčešće se bebe ostavljaju u porodilištu, ali nisu retki slučajevi ostavljenih beba na ulici. Šta navodi majke i očeve da ostave svoju decu?

Psiholog i profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Vera Despotović kaže da je priča svake žene specifična, ali da najčešće na odluku da ostavi bebu navodi splet različitih faktora.

Žena koja to učini je najčešće lošeg socio-ekonomskog statusa, nema partnera, kao ni podršku svoje porodice.

- Dete bude začeto, majka odluči da ga rodi, ali posle nekog vremena partner je napusti. Ona ostane sama, a izostane i podrška šire porodice. Ona se suočava sa tim da ne može sama da se nosi sa materinstvom. Roditelji joj kažu: "Ne dolazi mi kući" - rekla je Vera Despotović.

Ukazuje da se u Srbiji neretko živi u patrijarhalnom sistemu vrednosti.

- Roditelji iz male sredine, kada se to dogodi, pitaju šta će društvo da kaže i to onda nadjača emocije - rekla je Despotovićeva.

Tokom psihoterapeutske prakse je imala slučaj 25-godišnje žene koja je mislila da će odgajiti dete sa partnerom, ali on je otišao. Rekla je da bi ostavila bebu, ali da nema gde. Vera Despotović je onda razgovarala sa širom porodicom devojke, koji su najpre bili ljuti i osećali se osramoćeni, ali se nakon nekoliko razgovora sve dobro završilo.

Domaći mediji pišu da do ostavljanja deteta često dolazi upravo zbog izneverenih očekivanja.

- Kada sam razgovarala sa tim ženama, one su očekivale da će muškarac prihvatiti dete i da će biti zajedno. Nedovoljno se o tome razgovara kada se začne, podrazumeva se da će on tokom vremena prihvatiti očinstvo. Na kraju oni kažu da ne žele to dete, da su to odmah rekli, ali da je žena mislila da će se razviti emocije - objasnila je Despotovićeva.

Ističe da je kontracepcija obostrana odgovornost i da se prekasno ili nedovoljno zrelo razgovara o planovima - gde će živeti, ko će izdržavati porodicu. Mnoge žene očekuju da će beba učvrstiti vezu, ali se to ne dogodi.

Despotovićeva smatra da tokom odrastanja i adolescencije u srednjim školama treba uvesti predavanja o tome kako planirati porodicu, o kontracepciji, kako reagovati kada dođe do začeća i kako osnažiti ženu da se jasno sa tim pitanjem suoči i donese adekvatnu odluku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE