Obrenovac, 06.07.2020

OTISAK PRSTA I CRTE LICA ZAMENJUJU PLATNU KARTICU?


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2019.
Uskoro i u Srbiji digitalni token

Foto:Depositphotos
Roditelji današnjih tinejdžera često kažu da bi njihova deca kod kuće mogla za "zaborave glavu" ali mobilni telefon – nikako.

Izgleda da će i oni uskoro steći sličnu naviku jer moderna tehnologija pretvara pametne telefone u novčanik i platne kartice, i to već danas.

Osim korišćenja na prodajnim mestima, moći će naravno da se koriste i za onlajn plaćanja. Preciznije, brojeve, lozinke i ostala sredstva prepoznavanja zamenjivaće biometrijski sistem zaštite. Tu oblast reguliše i nova direktiva Evropske unije PSD-2 koja se primenjuje od 14. septembra i uvodi nova pravila u proveri identiteta. Ona za sada ne utiče direktno na naše tržište, ali poznato je da Srbija ide u korak s propisima koji se primenjuju u EU te da ih usvaja, piše Dnevnik.

Novina koja nam stiže zove se digitalni token. To je zamena za platnu karticu u digitalnom svetu. Digitalna platna kartica je vezana za uređaj, odnosno mobilni telefon korisnika i trgovca. Bez obzira na to gde se obavalja kupovina, plaćanje može da odobriti samo vlasnik, i to prikazivanjem svog portreta na uređaju ili prislanjanjem prsta tamo gde kao identifikacija pri plaćanju služi otisak prsta.

U Evropskoj uniji ovaj vid plaćanja podržava 250 banaka.

Kako mobilni novčanici budu osvajali klijente banaka, tako će i ta novina dobijati na popularnosti. Zato je i dobro što je direktiva doneta. Nadležni koji vode finansijsku politiku u EU bili su oprezni. Oni traže da se prilikom identifikacije onoga ko plaća identitet proveri na dva načina da bi se uplata odoborila. Istovremeno, direktiva je odbacila plaćanja putem SMS poruka jer u EU smatraju da to nije bezbedno.

KRAJ ZA "LIBANSKU KLOPKU"

Kada su pre petnaestak godina platne kartice postale masovna pojava kod nas, počele su i prve zloupotrebe. Sem rođaka koji su zloupotrebili to što su imali PIN korisnika, javili su se i novi načini krađe. Pre svega, i kod nas je stigla „libanska klopka”. To je uređaj koji se montira na bankomat i snima PIN-ove pa lopovi posle koriste podatke za plaćanje i podizanje novca. Sada im ta klopka neće biti mnogo od pomoći, a da li će naći načina da kopiraju nečije lice ili prst, ostaje da se vidi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE