Obrenovac, 19.01.2020

KO I POD KOJIM USLOVIMA MOŽE DA USVOJI DETE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2019.
Ovo su svi koraci i papiri koji su vam potrebni

Foto:Profimedia
Prošle godine u Beogradu je usvojeno 13 dece, međutim, 17 novih mališana steklo je uslov da bude usvojeno, ali su istovremeno još 23 usvojiteljska para stekla opštu podobnost za usvajanje, podaci su Gradskog centra za socijalni rad.

Ovo, s jedne strane, ukazuje da uprkos dugotrajnom i mukotrpnom procesu, usvajanje postaje poželjnija opcija za parove koji ne mogu da se ostvare kao biološki roditelji, dok na drugoj strani govori da u Srbiji nema mnogo napuštene dece.

Dug proces

- Nekada su na jedno napušteno dete dolazila tri para koji žele da usvoje, a sada je šest puta više potencijalnih roditelja nego dece koja čekaju usvojenje - ukazala je Zorica Pavlović, direktorka Gradskog centra za socijalni rad, na nedavnoj konferenciji magazina Elle.

Proces usvojenja, inače, može da traje od dva meseca, koliko je potrebno za procenu opšte podobnosti i pripreme za roditeljstvo, do nekoliko godina, a sve zavisi od toga koliko brzo će se poklopiti mogućnosti roditelja i interes deteta, koji je na prvom mestu. Najveći kočničar mogu da budu sudske procedure u slučajevima kada su živi biološki roditelji, jer pravni status za usvajanje mora da bude rešen.

- U proseku ispitujemo 14 parova za jedno dete s liste. Roditelji moraju da budu prave osobe baš za to dete sa svim njegovim specifičnostima i eventualno traumama iz prethodnog iskustva - istakla je Pavlovićeva.

Usvojili blizance

Da ljudi idealizuju čin usvajanja, potvrdila je Zorica Obradović Lončar, majka usvojenih blizanaca, poručivši da se u taj proces ne treba upuštati bez pravog partnera koji je podjednako spreman na mučne i dugoročne provere i testiranja.

- Od trenutka kada smo se partner i ja obratili Centru za socijalni rad s namerom do usvajanja prošle su četiri godine. Za to vreme smo tri puta bili razmatrani za usvojitelje, za prvo dete nismo bili spremni, za drugo smo otpali iz konkurencije, tako da smo iz trećeg puta dobili blizance - opisala je Zorica lično iskustvo, ističući da početni period navikavanja nikako nije bio lak.

- Naši dečaci prethodno su bili u dve hraniteljske porodice. Iako je između nas brzo proradila hemija, deca su bila u šoku. Trebalo je vremena da se adaptiranju i rehabilituju od prethodnih trauma, ali sada su odlično. Imaju devet godina, idu u školi i jedan je čak natprosečno inteligentan - navela je Zorica, koja ljudima koji ne mogu na drugi način da se ostvare kao roditelji preporučuje da budu uporni i da se potrude oko usvojenja, bez obzira na to koliko to stresno bilo.

KORACI ZA USVAJANJE

- potencijalni usvojioci i usvojenik moraju biti upisani u jedinstveni lični registar usvojenja
- predaja dokumentacije
- stručni tim procenjuje podobnost kandidata
- procenjuju se psiho-socijalne osobine
- sprovodi se priprema i obuka usvojitelja
- upoznavanje sa neophodnim informacijama i karakteristikama deteta
- po upućivanju deteta u izabranu porodicu, šest meseci se prati period prilagođavanja
- ukoliko je prilagođavanje uspešno, sledi svečani čin zasnivanja usvojenja

POTREBNA DOKUMENTACIJA

- lične karte
- izvod iz matičnih knjiga rođenih i venčanih
- potvrde da kandidati nisu lišeni roditeljskog prava
- da nijedan od partnera nije pod istragom
- da nije osuđivan niti lišen poslovne sposobnosti
- lekarsko uverenje
- dokumentacija o imovini i prihodima
- sve se predaje centru za socijalni rad

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE