Obrenovac, 07.04.2020

SVE VIŠE NOSIMO CEGERE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.06.2019.
Drastično smanjena potrošnja plastičnih kesa u Srbiji, proizvedeno 3.000 tona manje

Foto:Shutterstock
Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4.304,5 tona plastičnih kesa što je za 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, navedeno je u Izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini sa aditivima za oksidaciju i biorazgradnju je plasirano 3.912,9 tona kesa, navedeno je u izveštaju Agencije koji je sačinjen na osnovu podata unetih od strane korisnika informacionog sistema.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan objasnio je da iako su podaci ponekad različiti rezultati su ohrabrujući jer svi podaci svedoče o tome da na prostoru Srbiji imamo draštično manju upotrebu plastičnih kesa.

"Na kraju bez obzira koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plasticnih kesa u trgovinske lance i radnje - ključni podatak je koliko je prodato plaštičnih kesa građanima i taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca a on govori da je nekih 70 posto manje prodatih plastičnih kesa nego u periodu kada nismo imali naplatu kesa", rekao je on.

Trivan je ocenio da je cilj postignut i dodao da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama.

On je građanima zahvalio što razumeju da ne treba kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina.

"Država i ministarstvo imaju nadležnost da potpuno zabrane proizvodnju plastičnih kesa međutim želeli smo prvo da vidimo da li se razumemo sa trgovinama i građanima i evo - odlično se razumemo", rekao je Trivan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE