Obrenovac, 11.08.2020

NAŠE CENE PAKLICA NISU NAJGORE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 26.07.2019.
U komšiluku najpaprenije cene cigareta, troškovi rastu najmanje dva puta godišnje

Foto:I.Marinković
Od zemlje sa najjpovoljnijim cenama cigareta ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi, Srbija se sve više bliži državama sa skupim paklicama. Ubedljivo najjeftinije cigarete na Balkanu trenutno se nude u Severnoj Makedoniji. Sledi je BiH, koja je na drugom mestu u regionu po visini troškova koje imaju pušači. Zatim je naša zemlja, a nešto skuplji je duvan u Crnoj Gori. Hrvatska kao članica Evropske unije u našem komšiluku ima najpaprenije cenovnike.

Sve veća državna zahvatanja i obaveza Srbije da se približi evropskim naknadama za duvan učinili su da troškovi pušača rastu najmanje dva puta godišnje. Tako su pre nekoliko dana poskupele cigarete iz fabrika "Britiš ameriken tobako" i "Japan tabako internešnal", a od četvrtka, 25. jula će biti veće i cene paklica iz niškog "Filip Morisa". Najmanji deo kolača u ceni ima upravo Severna Makedonija - 33 evra na hiljadu cigareta. Da državni deo nija presudna u ceni pokazuje i to da između istih paklica u Bosni i u Srbiji postoje razlike, iako su takse gotovo na istom nivou. u Srbiji su oko 60 evra, a u BiH 62 evra na 1.000 cigareta.

Poređenje cena istih cigareta u zemljama u okruženju pokazuje prilično velike razlike. Tako za paklicu crvenog "marlbora" u Hrvatskoj mogu da se kupe dve u Severnoj Makedoniji i još da preostane neki dinar više. Kada njihove valute pretvorimo u srpsku, paklicu "marlbora" u Skoplju prodaju za 210 dinara, a u Zagrebu za 450 dinara. U Srbiji je za ovu vrstu cigareta potrebno odvojiti najmanje 340, u Bosni i Hercegovini je oko 325, a u Crnoj Gori 355 dinara.

- Od ove godine ne nosim cigarete na more od kuće, već ih kupujem u Makedoniji - priča Milan iz Beograda. - Najskuplji "davidov" je tamo oko 285 dinara, a u Srbiji je dostigao cenu od 400 dinara. Kada ste strastveni pušač koji puši jednu do dve paklice dnevno, onda je razlika u troškovima velika.

I kod ostalih cigareta postoje veliki rasponi u cenama u Srbiji i Severnoj Makedoniji. Paklicu "rotmansa" Makedonci plaćaju od 160 do 180 dinara, a u Srbiji na to treba dodati još sto dinara, jer koštaju od 260 do 280 dinara. Za "kamel" kod naših južnih suseda treba odvojiti od 190 do 285 dinara, dok su kod nas od 340 do 410 dinara. U BiH je 330 dinara.

Interesantno je poređenje cena između Srbije i Bosne kod paklica koje se proizvode u jednoj našoj fabrici cigareta. Tako je sve jedno gde se kupuje "česterfild" jer košta isto i u Banjaluci i u Beogradu - 290 dinara. Kod paklica "iv", koji se takođe proizvodi kod nas, razlika postoji - u BiH je 320, a u Srbiji 370 dinara.

ŠIROM SVETA

Najskuplje cigarete na svetu prodaju se u Australiji. Tamo je paklica "marlbora" 16,8 evra, odnosno skoro 2.000 dinara. Ista paklica u Njujorku je 11 evra. S druge strane, najjeftiniji "marlboro" prodaje se u Kazahstanu - paklica je 0,9 evra, odnosno oko 106 dinara.

KASNE ZBOG BAR - KODA

Nova pravila koja je Evropska unija nedavno donela u borbi protiv šverca cigareta obavezuje sve proizvođače koje imaju fabrike na teritoriji EU da posebnim bar-kodovima označe svoje paklice. Upravo je to usklađivanje sa novim propisima, kako tvrde naši uvoznici, dovelo do nekih kašnjenja u nabavci paklica iz evropskih duvanskih industrija, pa kupci pojedinih brendova teško u prodaji mogu da nađu svoj omiljeni brend.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE