Obrenovac, 02.07.2020

NAJVEĆE SUBVENCIJE U REGIONU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2019.
Srbija reciklira 53.000 tona guma godišnje

Foto:Profimedia/RAS Srbija
U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma, što direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenjuje kao odličan rezultat.

U izjavi za Tanjug on objašnjava da su gume jako profitabilne kada se recikliraju, a za to država odobrava značajne subvencije.

"Republika Srbija na svom tržištu godišnje ima oko 36.000 tona guma, a izveštava se i u komadima kada se gume uvoze na vozilima i tu je negde oko 53.000 komada godišnje", kaže on i ocenjuje da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Kako ističe, među zemljama regiona Srbija ima najveću subvenciju i tako podstiče reciklažnu industriju.

"U planu nam je da se više uposli sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode", kaže Radović.

Prilikom reciklaže guma se secka na komade, prave granulati koji se posle koriste u proizvodnji, a može se pirolizom dobiti i gorivo, objasnio je on.

"Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom - a to se najviše radi sa recikliranom gumom", ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE