Obrenovac, 08.08.2020

KOLIKO VOLIMO BRAĆU RUSE?


Izvor: 021.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2019.
Većina građana misli da je Rusija prijatelj Srbije, veruju i da je najveći donator

Foto:Shutterstock
Većina građana vidi odnose Srbije i Rusije kao odlične ili vrlo dobre, dok čak četvrtina građana Srbije smatra da je upravo ova država najveći donator Srbije.

Istraživanje koje je sproveo Institut za evropske poslove u martu ove godine, među 1.206 ispitanika, pokazuje da gotovo 40 odsto građana odnos Srbije i Rusije ocenjuje najvišom osobom, dok 38,3 odsto njih vidi odnose kao vrlo dobre, 18,2 odsto njih daju ocenu 3, dok 0,7 odsto ispitanika vidi odnose dve države kao veoma loše.

"Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 4,14, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, kao i ispitanici Centralne Srbije", navode u Institutu za evropske poslove.

Najveći broj građana Srbije, čak 87 odsto, smatra da je Rusija prijatelj, dok svega dva odsto je reklo da Rusija nije prijatelj Srbije. Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja.

Kako je pokazalo istraživanje, 25,5 odsto građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije, njih 25,3 je reklo da je to Evropsku unija, 18,9 odsto njih je reklo da je Kina najviše izdvaja za Srbiju, gotovo 17 odsto njih ne zna odgovor na ovo pitanje, dok je 1,8 ispitanika reklo da su najveći donator Sjedinjene Američke Države. 

Zvanični podaci pokazuju da od 2000. do 2016. godine najveći donatori Srbije su Evropska unija i države članice. 

O odnosima Srbije i Rusije građani se uglavnom informišu putem televizije, a 90 odsto ispitanih je reklo da nije bilo u Rusiji. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE