Obrenovac, 29.02.2020

KOLIKA JE STOPA NEZAPOSLENOSTI U SRBIJI?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2019.
Lako do posla u Beogradu i Vojvodini, najteže na jugu

Foto:Shutterstock
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom trenutku ima 527.000 lica, rekao je direktor te službe Zoran Martinović koji je naveo da se do posla najlakše dolazi u Beogradu i Vojvodini, a najteže na jugoistoku Srbije.

Aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji je 12,1 odsto, rekao je Martinović za RTS, ali je dodao da su ti podaci već zastareli i da se čekaju rezultati za prvi kvartal koji će biti dostupni na kraju avgusta.

Kako navodi, stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prošle godine je za 2,7 odsto manja.

Prema njegovim rečima, od 2014. godine vladaju pozitivni trendovi na tržištu rada, slika na terenu je zadovoljavajuća, a osim radnika koji rade na sezonskim poslovima, najlakše do posla dolaze oni koji su spremni da rade na najednostavnijim poslovima.

Takođe, postoji konkretna tražnja za profilima za koje su potrebne određene veštine i sposobnosti - u građevinarstvu, zanatskim poslovima, ugostiteljstvu, turizmu, IKT industriji.

I sada, dodaje, postoji veliki broj lica na evidenciji Nacionalne službe koji dugo traže posao, a lakše, kako kaže, dolaze do posla oni koji su aktivni i koji se informišu.

Pored standardnog posla službe, godinama se sprovode i aktuelni programi koji se finansiraju iz republičkog budžeta ili iz budžeta službe.

Najčešći programi su stručne prakse, otvaranje novih radnih mesta, samozapošljavanje i razne vrste obuka i prekvalifikacija.

Martinović kaže da teže do posla dolaze oni koji su stariji od 50 godina i da se prema njima plasiraju određeni programi koji ih čine lakše zapošljivima.

Kada je reč o regionima u Srbiji, Martinović kaže da se najviše ljudi zapošljava u Beogradu i u Vojvodini, a da jugoistočna Srbija zaostaje i da je tu nezaposlenost viša od 14 odsto.

Međutim, i na tom području nije isto u svakom mestu, jer je u Nišu i Leskovcu mnogo veće zapošljavanje nego u nekim opštinama gde ta šansa uopšte ne postoji, rekao je Martinović.

Šumadija i zapadna Srbija su, takođe, iznad proseka, ali ne tako visoko, rekao je za RTS Martinović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE