Obrenovac, 08.04.2020

A DO TADA - PUT POD NOGE


Izvor: RTS/021.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.12.2019.
Zvaničan početak borbe protiv iseljavanja iz Srbije tek od 2021. godine

Foto:Pixabay
Nadležni su odlučili da prestanu da broje ekonomske migrante. Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da je u poslednjih 11 godina iz Srbije otišlo pola miliona ljudi.

Pre godinu dana formiran je Koordinacioni tim kako bi se napravile mere za ublažavanje posledica odlaska mladih iz Srbije, a kako piše RTS, te mere sabrane su u Strategiji za ekonomske migracije, čije se usvajanje očekuje posle Nove godine.

Brzina u prelasku sa reči na dela i menjanje poslovnog i privrednog ambijenta, poslednji su aduti da se ublaži iseljavanje ljudi, posebno mladih. Plan države je da to učini nizom mera - povećanjem domaćih i stranih investicija, većim izdvajanjima za nauku, inovacije, obrazovanje ali i kulturu.

Na pitanje šta je još potrebno, mladi ogovaraju: "Bolji uslovi za rad, veća plata i poštovanje lekara."

Kako najavljuju nadležni, radiće se i na tome, da se oni koji su otišli vrate u zemlju. Ne samo talenti i naučnici, već i oni koji mogu da investiraju u Srbiji. A takvih je, prema anketi Kabineta ministarke zadužene za demografiju, ne mali broj.

"Skoro 60 odsto su zainteresovani da ulažu svoj kapital, znanje i drugo u matičnoj državi. Ali interesantno, kažu da očekuju poziv iz zemlje ili da nisu dovoljno informisani", navodi član Koordinacionog tela za izradu strategije Vladimir Grečić.

Da je jače povezivanje matice sa dijasporom važno, smatraju i u Uniji poslodavaca Srbije. Ističu, međutim, da je akcenat najpre na tome da se zadrže oni koji su još u Srbiji.

"Da se poboljšaju uslovi poslovanja za poslodavce jer ako vi budete imali prostora za nove investicije, vi ćete kreirati nova, kvalitetna radna mesta i biće primetan rast standarda građana. Poslodavci zaista misle da su još uvek izuzetno visoki porezi na zarade, doprinosi, da su brojni parafisklani i fiskalni nameti koji su ili previsoki ili se ne shvata svrha istih", navodi Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije.

A za one koji razmišljaju da napuste zemlju važno je da im država pokaže da je istrajna u nameri da promeni ambijent u kojem žive, smatra demograf Vladimir Nikitović. Smatra da se iseljavanje može samo ublažiti ali da se efekti mera ne mogu znati unapred.

"Same ove mere nisu loše na papiru kad ih gledate ali mi smo zadnjih pet, deset, petnaest pa i više godina imali problem u sporovođenju mera. Najčešće se mešaju ingerencije između različitih nadležnih tela i to jeste problem u stvarnosti gde ljudi i ako vide neku dobru meru, ne vide njen efekat u trenutku kada bi trebalo", ukazuje Nikitović.

Usvajanjem Strategije za ekonomske migracije do 2027. godine priča se ne završava. Da bi mogla da se primenjuje potreban je Akcioni plan koji se očekuje na jesen, a od janura 2021. trebalo bi i zvanično da krene borba za svakog stanovnika Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE