Obrenovac, 11.07.2020

UGOSTITELJI KUBURE SA OSOBLJEM


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 31.07.2019.
Svi odoše na more, razlog bolja zarada

Foto:Thinkstock
Srpski ugostitelji ovog leta jedva pronalaze radnike. Ko god se snalazi sa ajncerom, a naročito oni dokazani u kuhinji, bez problema nalaze daleko plaćenija radna mesta u susednim, primorskim, državama. U Hrvatskoj je zvanično blizu 10.000 građana Srbije sa dozvolom da rade, a po Crnoj Gori su i dalje otvoreni oglasi koji pozivaju radnike iz naše zemlje i regiona.

Dok u Srbiji, tokom letnje sezone, mogu da zarade oko 500 evra, na primorju za isti trud dobiju i dva do tri puta više. Sve zavisi od turističkog centra. Dodatan motiv je rad na moru.

- Kvalitetni radnici odlaze, pa je usluga sezonskih radnika kod nas sve gora. Čini mi se da je ove godine situacija najgora - kaže ugostitelj iz Beograda. - To se odražava i na kvalitet usluge. Odlaze nam konobari i šankeri, svi koji imaju radnog iskustva. Oni koji su stekli znanje, praksu, kvalifikaciju. Ostaju oni koji se još uče i stiču veštinu. Čim dođu do prvog radnog iskustva, odlaze i oni. To je prava oseka i u najboljim klubovima i restoranima. Ali se pomeraju i iz gorih ka boljima. Tako oni na kraju lanca ostaju bez radne snege. Poslednjih godina sezonski radnici idu više u Hrvatsku, jer su ih u Crnoj Gori varali za platu.

Odlazak u letnju "pečalbu" nosi i rizik. Crna Gora mami radnike platama, idu do 2.500 evra, za kuvara, ali naruku im ne ide kratka sezona. Već u septembru za mnogima prestaje potreba. U Hrvatskoj dnevnice su još veće, ali i konkurencija.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, do polovine jula ove godine sa važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Srbije, od čega 2.560 su sezonski radnici.

- Državljani Srbije kojima je izdata dozvola za boravak i sezonski rad najviše su zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu - kažu u MUP Hrvatske. - To su pomoćni radnici u turizmu, konobari, kuvari i turistički animatori.

PREKO GODINE NA SKELI

Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Srbije najviše rade u građevinarstvu i saobraćaju. To su zanimanja građevinski radnik, bravar, tesar, monter, vozač autobusa i kamiona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE