Obrenovac, 03.07.2020

SVE ĆE MOĆI DA SE PROVERI


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2020.
Novi propis usaglašava uređaje koji se prodaju u Srbiji sa pravilima EU

Foto:Pixabay
Srbija uz podršku Evropske unije od milion i po evra formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu i zaista efikasni kako što to piše na njima.

Analize pokazuju da energetski efikasni kućni uređaji štede najmanje pet odsto energije i, istovremeno, čuvaju životnu sredinu. 

Kućni uređaji označeni su - od "G", što je najniži energetski razred, do "A+++" koji su ekološki i najviše štede struju i vodu. Ubuduće će te oznake morati da potvrdi i njihov praktični rad, pišu Novosti.

Inspekcijskom kontrolom obuhvaćeno je 12 kategorija uređaja: bojleri, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, grejna tela, klima-uređaji, televizori, sijalice.

"Sada smo prihvatali zdravo za gotovo ono što je od proizvođača stavljeno na taj proizvod", rekao je Miloš Banjac, iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"U slučaju da inspekcija neke države članice Evropske unije utvrdi da neki uređaj nije usaglašen sa propisima, ona putem sistema RAPEKS obaveštava sve tržišne inspekcije svih članica EU i automatski taj proizvod se povlači sa tržišta", naveo je Mirko Đapić, vodeći stručnjak projekta.

Proveru će moći da traže i građani. Ali neki još nisu dovoljno upućeni u značaj energetskih oznaka i pri kupovini im je presudna cena uređaja.

Promena najnovije direktive Evropske unije o "eko-dizajnu" rešiće još jednu muku naših građana - na tržištu za kućne uređaje mora biti dovoljno rezervnih delova i po isteku garancije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE