Obrenovac, 12.11.2019

SRBI MEĐU NAJVEĆIM HIPOHONDRIMA NA SVETU


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 01.05.2019.
Ubede sebe da umiru, pa trče kod doktora, iako im nije ništa

Foto:Shutterstock
Čak 15, 5 odsto ili 1,1 milion Srba kod lekara opšte prakse odlazi deset i više puta godišnje, što je našu zemlju svrstalo na drugo mesto u Evropi po broju hipohondara.

Politika se za ove tvrdnje poziva na istraživanje Eurostata koje je pokazalo da su veći hipohondri od nas Danci, jer 28, 6 odsto stanovnika te države posećuje doktora više od 10 puta godišnje.

Ako se pitaju lekari, u više od 90 odsto slučajeva pacijenti dolaze nepotrebno, a kada im kažete da su hipohondri, samo odmahuju glavom i ne žele da prihvate činjenicu da nisu bolesni.

Doktorka Nevenka Dimitrijević, predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva, ističe da pravi hipohondri dolaze u ordinaciju s kompletnom pričom o bolesti za koju misle da je imaju, jer su već sve što su mogli na internetu "izguglali", imaju plan gde žele da se leče, koje lekove treba da piju...

Hipohondrija pogađa podjednako muškarce i žene i javlja se u svim starosnim grupama, najčešće u trećoj i četvrtoj deceniji života, a može da nastane i kao reakcija na neki pročitani članak ili odgledanu emisiju o nekoj bolesti. 

- Imamo problem sa njima jer ne možemo da ih odbijemo, već moramo da ih pošaljemo na dalje pretrage. Ne reaguju kada kažemo da su hipohonderi - kaže Dimitrijević.

Hipohondrijski poremećaj karakteriše strah, stalna preokupiranost i uverenje da osoba ima jednu ili više ozbiljnih telesnih bolesti, čak i kada su ponovljena dijagnostička ispitivanja pokazala da fizičke bolesti nema. Tegobe i tipično ponašanje moraju biti pristuni najmanje šest mecesi da bi se postavila dijagnoza.

- Osobe koje pate od ovog poremećaja su anksiozne, uplašene, pogrešno interpretiraju svaku telesnu senzaciju ili simptom, idu od lekara do lekara, zahtevaju nepotrebno lečenje - kaže doktorka Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Procenjuje se da od hipohondrije pati oko jedan do pet odsto ljudi u opštoj populaciji, dok u sistemu zdravstvene zaštite oko tri do 13 odsto pacijenta koji ponavljano posećuju lekare pripada ovoj kategoriji. Srbi nisu izuzetak.

Sagovornice lista Politika kažu da su hipohonderi "običnim" ljudima dosadni, ali oni zaista imaju ozbiljne muke sa samim sobom i samo ih psihijatar može "popraviti".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE