Obrenovac, 01.06.2020

POČINJE DRUGI UPISNI ROK


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2019.
Evo na kojim fakultetima je ostalo mesta

Foto:Profimedia
Na fakultetima i visokim školama strukovnih studija od ponedeljka počinje drugi upisni rok. Dokumenta se podnose početkom naredne nedelje posle čega slede prijemni ispiti.

Na Univerzitetu u Beogradu za drugi upisni rok ostala su 3.042 mesta, od čega 1.055 budžetskih.

"Tu najviše budžetskih mesta imamo na Poljoprivrednom fakultetu, značajan broj mesta je na Tehničkom fakultetu u Boru i ima dosta mesta na Filološkom fakultetu. Od atraktivnih fakulteta pomenuo bih da na Građevinskom fakultetu još ima budžetskih mesta", navodi prof. Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Samofinansirajućih mesta najviše je ostalo na Ekonomskom, Filološkom i Pravnom fakultetu. Nastavnički poziv i dalje nije atraktivan mladima pa je, na primer, na Matematičkom fakultetu ostalo i budžetskih mesta iako se programi inoviraju kroz evropske projekte i projekte ministarstva.

"Smanjili smo školarinu upravo da bismo podstakli studente da se prijave na taj modul. Međutim, i dalje je odziv relativno mali, imajući u vidu finansijsku prirodu. Tako da bez pomoći države, bez podsticaja države, odnosno povećanja plata profesorima, mislim da se teško ovaj problem može rešiti", ističe prof. Zorica Stanimirović sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prorektor podseća da i samofinansirajući brucoš po završetku prve godine može da stekne status budžetskog studenta.

"Ako budu vredno radili, bolje od onih koji su se upisali na budžet, oni su sledeće godine studenti koji su na budžetu. Tako da nikako to ne treba da vodi studente pri odabiru fakulteta koji će da upišu, jer kažem postoji velika šansa da iduće godine budu na budžetu", dodaje Bulat.

Pojedine visokoškolske ustanove imaju običaj da raspišu i treći upisni rok ne bi li popunile kvote. Školarine su na većini fakulteta ostale iste kao i prethodnih godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE