Obrenovac, 28.02.2020

LAKŠE DO UPUTA ZA LEKARE SPECIJALISTE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2019.
Ako je rendgen aparat pokvaren u jednoj bolnici, doktori će nas odmah slati u drugu

Foto:Shutterstock
Ministarstvo zdravlja će nakon usvajanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti omogućiti, između ostalog, brže i lakše dobijanje uputa, otklanjanje zastoja kada su u pitanju pregledi i čekanja na popravkumedicinskih aparata, piše "Blic".

Kako navodi beogradski dnevnik, Ministarstvo će posle usvajanja pomenutog zakona imati bolji uvid u rad domova zdravlja, koji su sada u nadležnosti lokalne samouprave.

To će doprineti da pacijenti u ovim ustanovama imaju bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, bez zastoja i komplikacija. Kako dodaje "Blic", novine u radu mogu očekivati i zaposleni, a biće i novih radnih mesta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za taj list da postoje slučajevi u kojima nema komunikacija između doma zdravlja i bolnice, iako se nalaze u istom dvorištu.

- Ima i primera da neki dom zdravlja ima više specijalista, recimo ginekologa, a bolnica ne može da pokrije dežurstvo s tom strukom. Tu su najviše trpeli pacijenti i to je ono što menjamo. Ubuduće će bolnički lekari, kada rade ambulantu, raditi i u domu zdravlja, a lekari iz domova će dežurati u bolnicama kada je to potrebno - kaže Lončar.

Kako je dodao, u slučaju gužve na rendgenu u domu zdravlja, istog sekunda će pacijent preći par metara odatle u bolnicu da uradi rendgen ili laboratoriju, ako je u jednoj ustanovi trenutno pokvaren aparat, a u drugoj radi.

- Ono što je posebna pogodnost za pacijente jeste to što više neće morati da se vraćaju od specijaliste kod svog izabranog lekara da im piše novi uput, što istovremeno skraćuje vreme čekanja i čini bolničko zbrinjavanje bržim i efikasnijim - rekao je ministar Lončar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE