Obrenovac, 06.06.2020

RODITELJI VEĆ GODINU DANA OŠTEĆENI


Izvor: 021.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2019.
Uprkos najavama sporni zakon nije promenjen

Foto:Pixabay
Pre tačno godinu dana, sporan Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu, a i dalje nije izmenjen, uprkos najavama nadležnih.

Ovim Zakonom oštećene su brojne porodice u Srbiji, smatra roditeljski portal Bebac.

"Ipak, ni nakon brojnih apela, protesta majki, lažnih obećanja od strane države, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i dalje nema. Podsetimo ko je sve oštećen primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom - sve mame koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. U obračun naknade zarade ulazi 18 meseci, a za mesece u kojima žena nije radila računa se 0 dinara.Zagarantovan minimalac imaju samo mame koje su radile minimum šest meseci pre otvaranja bolovanja i to u samo prva tri meseca od rođenja deteta", navodi roditeljski portal Bebac i dodaje da su u grupi ugroženih i trudnice koje su prinuđene da rade uprkos rizičnim trudnoćama.

Naime, ukoliko prethodno nisu radile 18 vezanih meseci, trudnice su prinuđene da rade do kraja trudnoće uprkos savetima lekara jer trudničko bolovanje ne ulazi u prosek.

Ugrožene su i mame sa primanjima većim od tri prosečne zarade u Srbiji. Kako dodaje Bebac, žene sa najvećim primanjima (koje, inače, u najvećoj meri i doprinose državi jer poreze i doprinose uplaćuju sa limitom na pet prosečnih plata) oštećene su za velike novčane iznose bez ikakvog objašnjenja i razumnog pokrića.

"Tu su i mame preduzetnice. Novim Zakonom, one dobijaju umanjene naknade zarada, ne dobijaju plaćene doprinose za vreme porodiljskog odsustva, a za razliku od drugih mama nemaju pravo na duže odsustvo sa rada za rođenje trećeg deteta. Takođe, roditelji dece s invaliditetom od usvajanja izmena Zakona, nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava", kaže portal Bebac.

Poslednji sastanak sa Vladom i nevladinim sektorom o izmenama ovog spornog zakona odžan je 4. juna, kada su najavljene i prve izmene i nov sastanak sa konkretnim predlozima za izmenu zakona.

"Kako svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja, ostaje veliko pitanje: šta će biti sa njima ukoliko i dođe do izmena Zakona? Da li će oštećenim roditeljima novac biti vraćen? Roditeljski portal Bebac apeluje na nadležne na hitnu izmenu Zakona koji krši Konvenciju o zaštiti materinstva, nije usklađen sa Ustavom Republike Srbije i veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva i ozbiljne finansijske probleme i to u periodu kada im je novac najpotrebniji", zaključuje Bebac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE