Obrenovac, 18.01.2020

DAN D


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2019.
Srbija danas potpisuje regionalni sporazum o romingu, cene niže i do 85 odsto

Foto:RAS Srbija
Danas u Beogradu biće potpisan regionalni sporazum o romingu koji će imati veliki značaj za svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Sporazum će biti potpisan prvog dana "Digitalnog samita Zapadnog Balkana" gde će govoriti premijerka Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, generalni sekretar Međunarodne telekomunikacijone unije Hulin Džao i generalna sekretarka Saveza za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Kako je ranije objasnila državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić, sporazum će obavezati potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga.

Cene razgovora u romingu sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom trebalo bi, prema ranijim najavama, od polovine godine da budu niže za 27 odsto, a za roming sa Albanijom cena je manja 85 odsto.

Ministar trgovine i telekomuikacija Rasim Ljajić nedavno je izjavio da "sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korisćenje interneta".

- Građani balkanskih zemalja od 1. jula dobiće još niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine troškovi rominga trebalo bi da potpuno nestanu - rekao je Ljajić.

Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić je odgovorio da je to "priča na nešto dužem štapu".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE