Obrenovac, 04.04.2020

VOZAČI, NEMA VIŠE IZVLAČENJA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.12.2019.
Kazne i do 800.000 dinara ako niste stavili zimske gume

Foto:Pixabay
Zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, većina vozača je odlagala da letnje gume zameni zimskim, iako su bili obavezni da to urade 1. novembra. Kako je tokom prethodna dva dana pao sneg i u nižim predelima, nema više nikakvog prostora za odlaganje - na prvom mestu zbog bezbednosti, na drugom mestu što kazne za ovo idu i do 800.000 dinara.

Od 1. novembra do 1. aprila vozači u Srbiji u obavezi su da na svojim vozilima imaju sva četiri zimska pneumatika, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Svaki stručnjak iz ove oblasti savetovaće vam da je i bez obzira na to hoće li biti nekog većeg snega i leda ili neće, hladno vreme dovoljan razlog da sada vozite sa zimskim gumama, a ne univerzalnim ili letnjim. Treba imati u vidu i da letnji pneumatik gubi svojstva na niskim temperaturama, od 7 stepeni naniže.

Vulkanizerska usluga demontaže letnjih i montaže zimskih guma, u zavisnosti od modela i veličine auta, koštaće vas između 1.500 i 2.500 dinara.

Cene novih pneumatika kreću se između 4.300 dinara za "punta", do 500 evra, za ekskluzivnije automobile, te tako, ukoliko morate i da kupite sve četiri gume, u zavisnosti od modela auta koji vozite, to vas može koštati od oko 17.000 dinara do 2.000 evra.

Kazne idu i do 800.000 dinara

Za korišćenje letnjih umesto zimskih guma na putu prekrivenom snegom, ledom ili poledicom, kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica, a za preduzetnike ta kazna iznosi između 30.000 i 200.000 dinara.

U slučaju da dođe do nezgode, izazvane upravo time što vozilo nije imalo zimske gume, a što se tretira kao tehnički neispravno vozilo, kazne su još i veće. Tako u slučaju nezgode u kojoj nema povređenih i došlo je do manje materijalne štete, vozač koji je kriv moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odsluži kaznu od 45 dana zatvora.

Ako je neko pretrpeo lakše telesne povrede, uzročnik nesreće biće kažnjen sa do 3 godine zatvora, dok u slučaju težih povreda ta kazna iznosi između 1 i 8 godina zatvora. Ako dođe do smrti, propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

U navedenom kalendarskom periodu, izvan naseljenih mesta, obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je i lopata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE