Obrenovac, 30.10.2020

PRVI PUT U SRBIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2019.
Nađite sezonske radnike putem smartfona

Foto:Thinkstock
Poreska uprava i NALED razvili su aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem "pametnih“ telefona.

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave, saopšteno je iz NALED-a.

Kreirana je u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“, koji NALED realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje - GIZ i Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Pored portala www.sezonskiradnici.gov.rs, poslodavci će sada imati još jedan efikasan alat za registraciju sezonaca, a radnici mogućnost da na telefonu provere da li su prijavljeni.

"Mobilna aplikacija učiniće pojednostavljenu proceduru angažovanja još pristupačnijom jer su istraživanja pokazala da dve trećine korisnika prednost daje aplikacijama u odnosu na veb portale kao ugodnijim za korišćenje, a tri od četiri korisnika internetu najčešće pristupa preko telefona", kaže Vladimir Čupić, predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a i direktor predstavništva Atlantik grupe za Srbiju.

Dodaje da zato od aplikacije "Sezonski radnici“ očekuju da poveća broj poslodavaca koji u svega par klikova, unosom JMBG-a, datuma kada će radnik raditi i odabirom vrste posla, na legalan način mogu da obezbede pomoć u poljoprivrednim radovima.

"Za prva tri meseca primene pojednostavljenu proceduru već je koristilo 70 poslodavaca", naveo je Čupić.

Podaci sistema za elektronsku prijavu pokazuju da je od januara ove godine na poslovima u poljoprivredi bilo angažovano 2.987 sezonskih radnika koji su prijavom ostvarili pravo na penzijski staž i osiguranje u slučaju povrede na radu. Za njih je plaćen porez u iznosu od 4,2 miliona dinara, kao i gotovo 12 miliona dinara doprinosa.

Sezonci su dosad angažovani u 95 gradova i opština širom Srbije, najviše u Vojvodini. Zbog sezonskog karaktera posla, najčešće su bili angažovani na orezivanju, kao i na poslovima koji su vezani za čišćenje, sortiranje, pakovanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

Interesantno je da je među 70 poslodavaca, sezonce angažovalo i 17 fizičkih lica.

Pomoć u korišćenju aplikacije i portala poslodavci i sezonski radnici mogu da potraže u servisnim centrima koji su dosad formirani u 83 lokalne samouprave. Njihovo uspostavljanje i obuku zaposlenih sprovodi NALED u okviru istog projekta.

Samo u martu organizovano je 30 obuka na kojima su učestvovala 604 zaposlena u lokalnim samoupravama i poslodavaca i nove obuke su planirane do uspostavljanja svih predviđenih servisnih centara.

Mobilna aplikacija "Sezonski radnici“ od 1. aprila dostupna je za preuzimanje na Gugl plej storu, a uskoro će biti na raspolaganju i vlasnicima telefona sa IOS operativnim sistemom, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE