Obrenovac, 24.09.2020

GRAĐANI MASOVNO TUŽE BANKE DA IM VRATE PARE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2019.
Sudske presude na strani naroda

Foto:Thinkstock
Nakon pravosnažnih presuda Apelacionog i Višeg suda u Beogradu, po kojima banke nisu imale pravo da naplaćuju klijentima troškove obrade i premije osiguranja kredita, građani su počeli masovno da tuže banke i traže povraćaj novca!

Svi građani i privrednici koji su tokom poslednjih 15 godina podigli bilo koju vrstu bankarske pozajmice i platili troškove obrade kredita, nakon pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu, koja je potvrdila odluku Vrhovnog kasacionog suda, mogu od banke da traže povraćaj naplaćenog iznosa! Takođe, doneta je i pravosnažna presuda Višeg suda po kojoj će banka morati klijentu uz kamatu da vrati novac koji je dao za osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOKS).

Čak 90.000 korisnika stambenih kredita indeksiranih u evrima, francima i dinarima moglo bi da potražuje 66 miliona evra, koliko je ukupno izdvojeno za to osiguranje. Tužba je zasad izgleda jedini način da se traži povraćaj novca, uz pripis zatezne kamate, jer banke ne žele da to rešavaju vansudski.

Ana Miljković iz udruženja građana Štit, čija su obaveštenja o ovom osvanula na ulicama Beograda prethodnih dana, kaže da ljudi nisu upoznati s tim da mogu da tuže banke za povraćaj novca.

- Ako vam je od 2005. godine do danas naplaćen trošak obrade bankarskih kredita, možete tužiti banku, a isto je ako ste morali da plaćate osiguranje kod NKOKS. Vrhovni kasacioni sud je presudio da su u pitanju bila neosnovana potraživanja. Želeli smo da vidimo da li će niži sudovi poštovati odluku Kasacionog suda, jer teorija je jedno, a praksa drugo - kaže Miljkovićeva za Kurir i dodaje:

- Međutim, od oktobra samo preko našeg udruženja banke je tužilo više od 200 ljudi, od kojih je oko 100 već dobilo presude u svoju korist. Građani su malo u strahu od tužbi i razvlačenja po sudovima, ali mi obezbeđujemo besplatnu pravnu pomoć za kredite do 2.000 evra i pokrivamo sve troškove postupka i sudskih taksa. Za kredite iznad tog iznosa, po realizaciji se nekom od naših pravnika daje 10 odsto od presuđene sume novca. To su pojedinačne tužbe, ne može kolektivna - kažu u ovom udruženju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE